Milanović sastancima u vladi i parlamentu završio posjet Egiptu

07.02.2023.

11:47

Autor: Hina/HRT/D.M.

Milanović sastancima u vladi i parlamentu završio posjet Egiptu

Milanović sastancima u vladi i parlamentu završio posjet Egiptu

Foto: Ured predsjednika / HRT

Predsjednik Milanović završio je službeni posjet Egiptu posvećen jačanju bilateralnih odnosa i gospodarske suradnje s Hrvatskom. Sve je pratio Gordan Žvanović koji se za središnji Dnevnik HTV-a javio iz Kaira. 


- Predsjednik Milanović sastao se s predsjednikom Abdelom Fatahom El-Sisijem, a tijekom jutra održao je i sastanak s predsjednikom Zastupničkog doma egipatskog parlamenta. Teme su bile iste kao i kod jučerašnjih sastanaka s posebnim naglaskom na jačanju gospodarske suradnje i trgovinske razmjene. Egipćani se zalažu za pojačanje suradnje na području energetike i potiču naše tvrtke na ulaganje u njihov energetski sektor i industrijsku zonu na Suezu, rekao je Žvanović. 


Egipćani smatraju da bi nam to moglo otvoriti vrata čitavog arapskog tržišta. Hrvatska pak nudi svoja znanja na području turizma, gospodarskoj grani koja je izuzetno važna za obje zemlje. 


- Poseban naglasak je stavljen na našu obrambenu industriju. Predsjednik Milanović rekao je kako će se založiti za produbljivanje postojeće suradnje i stvaranje nove, kazao je Žvanović. 


Milanović se u utorak ujutro susreo s egipatskim premijerom Mostafom Madbulijem u sjedištu egipatske vlade, u blizini trga Tahrira.

Kao i dan prije na susretu s El-Sisijem, glavna tema razgovora bila je kako produbiti ekonomsku suradnju dviju država. Milanović i Sisi naglasak su stavili na sektore energetike, turizma i obrane. Madbulija, po struci inženjera, Sisi je premijerom imenovao 2018. godine.

Hrvatski predsjednik potom se u zgradi Zastupničkog doma egipatskog parlamenta susreo s njegovim predsjednikom Hanafijem Gebalijem. U tom tijelu sjedi 596 zastupnika. Njih 568 izabrano je na izborima, a 28 ih imenuje predsjednik iz redova stručnjaka i manjina. Susretom Milanovića i Gebalija, njegova kolege pravnika, završio je trodnevni službeni posjet hrvatskog predsjednika Egiptu.

Milanović nakon toga nije davao izjave novinarima.

Sa Sisijem se susreo dan prije u predsjedničkoj palači. Milanović mu je tada ponudio hrvatsku ekspertizu u turizmu, obrambene proizvode i pristup europskom tržištu putem hrvatskih luka, a egipatski čelnik pozvao je hrvatske tvrtke da ulažu u egipatski energetski sektor. To će im biti vrata za ulazak na arapsko tržište, poručio je hrvatskim tvrtkama predsjednik najveće arapske zemlje u kojoj živi četvrtina arapske populacije.


Dvije tisuće ljudi brinulo se za Milanovićevu sigurnost


Milanović je službeni posjet započeo u nedjelju posjetom memorijalnom groblju hrvatskih izbjeglica iz Drugog svjetskog rata u El Shattu, u pustinji u samoj blizini južne strane Sueskog kanala. Tamo je položio vijenac i zapalio svijeću. Isti dan se susreo s Upravom Sueskog kanala gdje mu je prezentiran njegov rad. Milanović se u Egiptu sastao i s čelnikom Arapske lige, panarapske organizacije čije je sjedište u Kairu.


Sisija je pozvao na službeni posjet Hrvatskoj, kazavši da će ona teško moći uzvratiti gostoprimstvom kakvim je Milanović dobio u Egiptu, no da će učiniti najbolje što može u vezi s time.


Zbog posjeta hrvatskog predsjednika i njegove sigurnosti angažirano je oko dvije tisuće ljudi. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!