12:26 / 23.06.2020.

Autor: Dnevnik u podne/HRT4/IMS/Hina

Milanović se susreo s Brajovićem i posjetio Kotor

-

-

Foto: - / -

Predsjednik Zoran Milanović nastavlja dvodnevni posjet Crnoj Gori kojoj je iskazao potporu na europskom putu.
Hrvatski predsjednik Zoran Milanović drugog dana posjeta Crnoj Gori s domaćinom Milom Đukanovićem ispred katedrale Svetog Tripuna u Kotoru nazočio je tradicionalnom kolu Bokeljske mornarice te se u Kotoru i Donjoj Lastvi susreo s članovima hrvatske zajednice u Crnoj Gori.

Prije toga u utorak prijepodne susreo se s predsjednikom Skupštine Crne Gore Ivanom Brajovićem.Kako je priopćila Skupština Crne Gore, Brajović je na susretu s Milanovićem naglasio da taj posjet predstavlja još jednu potvrdu dobrih bilateralnih odnosa  dvije države, kao i jasnu podršku Crnoj Gori na njezinu putu europskih integracija. Zahvalio je Republici Hrvatskoj na pomoći u ispunjavanju  strateških crnogorskih vanjskopolitičkih ciljeva, u čemu je veliku ulogu imala sadržajna suradnja dva parlamenta.

- Podrška Hrvatske je bila još značajnija imajući u vidu da dolazi od susjedne prijateljske zemlje, koja je svoje predsjedanje Vijećem Europske unije, u izazovnim vremenima, ipak uspjela posvetiti i politici integracija država Zapadnog Balkana u Uniju, istaknuo je Brajović.

Predsjednik Republike Hrvatske je rekao da nije slučajno što u Crnu Goru dolazi brzo po preuzimanju dužnosti.

- Vi ste država koja je donijela dobre odluke i to na vrijeme. Ulaskom u NATO i pregovaranjem s Europskom unijom, jasno i nepovratno izabrali ste karakter zapadnih demokracija, poručio je Milanović. On je naglasio da  Europska unija predstavlja najbolje okruženje za naše države i da je to društvo u kojem će Hrvatska rado vidjeti Crnu Goru što prije, kao prvu državu članicu u nekom sljedećem vidljivom razdoblju.

Milanović se tijekom posjeta susjednoj državi susreo i s crnogorskim premijerom Duškom Markovićem, te s predstavnicima hrvatskih tvrtki u Crnoj Gori. Nakon sastanka s Markovićem crnogorska vlada objavila je da susjedne i prijateljske države i saveznice u NATO-u njeguju odlične bilateralne odnose ne dopuštajući da neka otvorena pitanja iz prošlosti naruše duh suradnje i stabilnosti. Predsjednika Milanovića je u ponedjeljak u Cetinju ugostio i domaćin predsjednik Milo Đukanović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!