Milanović u Madridu: Principijelno sam više na švedskoj nego na turskoj strani

29.06.2022.

14:48

Autor: B.A./HRT

Zoran Milanović

Zoran Milanović

Foto: HTV / HRT

Ja sam principijelno više na švedskoj nego na turskoj strani, rekao je predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović danas na summitu NATO-a u Madridu govoreći o prijeporima oko pristupanja Švedske i Finske NATO-u.

Čelnici 30 zemalja NATO-a postigli su danas na summitu u Madridu suglasnost da se u članstvo pozovu Švedska i Finska nakon što je Turska uklonila blokadu slijedom dogovora s dvije zemlje aspirantice na članstvo.

Predsjednik Milanović se ranije zalagao da se primanje tih dvaju zemalja uvjetuje promjenom izbornog zakona u BiH kako bi se osigurala ravnopravnost Hrvata, kao najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda.

Odluku o primanju novih članica moraju ratificirati sve postojeće članice.

- To je sada na Saboru, koji o tome odlučuje i izvan je mojih nadležnosti, rekao je Milanović.

Dodao je da je više puta ponovio i u telefonskom razgovoru finskom predsjedniku, i sada na summitu - a sutra će se sastati sa Šveđanima - da u tome nema ničega osobnog, što se njega tiče.

- To su države koje ispunjavaju visoke kriterije. Ovo što Turska traži od njih je dosta. Ja sam tu principijelno više na švedskoj nego na turskoj strani, rekao je Milanović.

Međutim, poručio je da je njegov platni razred Hrvatska, njezini interesi i njihovo zastupanje.

Milanović je ustvrdio da je problem u BiH naš sigurnosni problem, "nešto što nam život u susjedstvu čini nestabilnim i lošim i što ugrožava barem pola milijuna državljana Europske unije koji su istovremeno državljani BiH".

- To je pitanje nekakvog ponosa i kredibiliteta Hrvatske i želim da se to riješi. To je to. Tko je čuo, čuo je. Ja puno dalje od toga ne mogu, rekao je predsjednik RH.

Potužio se na neinformiranost lidera s kojima je razgovarao o BiH.


- Ulaziš u potpuno zapušten prostor, nepripremljenu, neobrađenu, kako da kažem, kognitivnu oranicu. To trebaš pripremiti. Ljudi ne znaju čak ni točno gdje je BiH, tko je čiji lider. Ne znaju jer imaju važnijih problema ili ih to naprosto ne zanima, rekao je Milanović.


- Kad vas Orban, Slovenci - OK, i Orban brane i aktivno promiču vaše interese jasnije i glasnije nego hrvatska vlada, onda znaš koliko je to sati, također je rekao.


Na novinarsko pitanje je li o ovom pitanju razgovarao s američkim predsjednikom Joeom Bidenom odgovorio je niječno.

Silom ne raspolažem niti sam na nju ovlašten

Upitan što će učiniti u slučaju novog nepovoljnog ishoda za Hrvate na izborima u BiH, rekao je da mimo ovoga što radi ne može i ne smije više.


- Sve preko toga je sila. Silom ne raspolažem niti sam na nju ovlašten. Ali ovo je verbalna sila u kojoj idem toliko daleko da, ne znam, pokušavamo dokazati da nam je stalo da cijela Bosna uđe u EU. Ej! Za to se zalažem ja, Vlada ne, Vlada igra neku svoju igru, rekao je Milanović.


Dodao je da se osjeća pomalo nelagodno na tom terenu, da mora ljude razdvajati po tome jesu li Hrvati, Srbi ili Bošnjaci.


- Međutim, ja sam predsjednik hrvatske nacionalne države. Moje dužnosti su malo drukčije. Uvijek su bile u politici, a sad su posebno drukčije. O tome moram govoriti, rekao je Milanović.

"Ovo je konflikt koji prijeti svakim danom sve više i više" 

Milanović je komentirao ulazak Srbije u Europsku uniju. Naglasio je kako građani Srbije trebaju odlučiti žele li ući u Europsku uniju ili ne.

Na novinarsko pitanje hoće li NATO biti jači nakon ovog summita, Milanović je rekao da koliko god bila važna poruka Finskoj i Švedskoj da se priključi savezu, Rusija je napala Ukrajinu.

- Ovisi koga slušate. Po nekima Ukrajina samo što nije pobijedila, a po drugima samo što se nije raspala, a svi su na strani Ukrajine. Ovo je konflikt koji prijeti svakim danom sve više i više da se prelije, istaknuo je.

Hrvatski predsjednik kazao je kako je na summitu u Madridu bilo puno poziva na jačanje pomoći Ukrajini u vidu naoružanja.

- U govorima državnika iz sjevernih država to je puno izraženije, jer je to njima pred vratima, a drugi - kako tko, istaknuo je Milanović.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!