11:26 / 08.07.2021.

Autor: M.M./Hina/HRT

Milas u Tivtu i Kotoru s predstavnicima hrvatskih udruga i lokalne vlasti

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas

Foto: Denis Kapetanovic / Pixsell

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas u Tivtu sastao se s predstavnicima hrvatskih udruga, predsjednikom Općine Tivat i predsjednikom SO Tivat.

- Odnosi sa hrvatskom zajednicom u Tivtu su otvoreni, iskreni i bilježe stalni napredak. Činjenica da Hrvatska građanska inicijativa nije dio lokalne vlasti, nije prepreka dobroj suradnji i ostvarivanju ciljeva koji su u interesu hrvatske zajednice, poručio je predsjednik Općine Tivat Željko Komnenović i podsjetio na niz aktivnosti koje svjedoče harmoničnim odnosima, zajedništvu i suživotu u Tivtu i Boki.

Naš je zadatak da ovu harmoniju i bogato nasljeđe sačuvamo i za generacije koje dolaze, istaknuo je on.

Predsjednik SO Tivat Andrija Petković ukazao je na činjenicu da Tivćane s Hrvatskom vežu brojni emotivni, rođački i prijateljski odnosi, ali i da ona kao članica Europske unije nudi brojne pozitivne prakse primjenjive na lokalnom nivou.

Čelni ljudi tivatske općine najavili su da će do sredine kolovoza biti završen vodovod do otoka Gospe od Milosti, čime će biti riješen problem vodoopskrbe tamošnje crkve i samostana.

U Tivtu živi najviše Hrvata u Crnoj Gori. Istaknuto je da hrvatska zajednica u toj državi uživa dobar status, ali da postoje i brojna otvorena pitanja - poput Bokeljske mornarice.

Nominacija prema UNESCO-u i, na neki način, molba koja ide na otvorena vrata gdje mole i traže da Republika Hrvatska doista učini sve da nominacija, ovakva kakva je vlada Crne Gore uputila prema UNESCO-u ne prođe, nego da to ide ono što Republika Hrvatska i traži i gura, zajedno sa svima, sa ministarstvom kulture, na koncu vanjskih poslova, da ide zajednička nominacija, kazao je Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH.

Milas se zahvalio na prijemu i ukazao na značaj očuvanja kulturne baštine i identiteta Hrvata u Boki, dok je veleposlanik RH Veselko Grubišić govorio o perspektivama gospodarske suradnje, koja je na relaciji Crne Gore i Hrvatske, na zavidnom nivou.

Zvonko Milas u Kotoru je posjetio Hrvatsko građansko društvo. Razgovarano je o aktivnostima i projektima Društva s posebnim naglaskom na obilježavanje dvadesete obljetnice od osnutka. Ukazano je i na probleme sa kojima se Društvo suočava, posebno onima financijske prirode i tiskanja Hrvatskog glasnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!