16:01 / 23.01.2021.

Autor: Alenka Marina/Agenda/HRT

Milijarde u redu za cijepljenje

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Ciro Fusco/APA / EFE

U ovoj godini u svijetu je u primjeni već nekoliko cjepiva protiv koronavirusa. No pokazalo se kako podjela cjepiva i provedba žurnoga globalnog cijepljenja ne idu ni lako ni brzo kao što se očekivalo.

Mnogi Francuzi razočarani su jer cjepiva kojem su se svi nadali jednostavno nema dovoljno. Prvi se cijepe stariji od 75 godina. Njih 6 milijuna. Ako se nastavi ovako sporim tempom, za to će trebati barem 15 tjedana. 

- Sjećam se da nam je predsjednik Emmanuel Macron rekao da smo u ratu, da ćemo učiniti sve, bez obzira na cijenu. Pa, molim vas, gospodine predsjedniče, kupite cjepiva bez obzira na cijenu i provedimo uspješno kampanju cijepljenja, jer je to jedini način da naša zemlja izađe iz ove strašne situacije, poručuje gradonačelnica Garchesa Jeanne Becart. 

Indija se odlučila za radikalno rješenje - domaće i jeftinije cjepivo koje nije prošlo sve kliničke provjere. U prvoj fazi cijepit će se gotovo 30 milijuna ljudi, a do lipnja četvrtina stanovnika. Dr. M. Siddarth kaže kako je korist od cijepljenja veća od rizika. Potreban je preokret, u trenutku dok pandemija bjesni cijelim svijetom, dodaje.  

Kineski Sinovac za Brazilce

U Brazilu, u kojem je od posljedica COVID-a preminulo više od 210.000 ljudi, počeo je nacionalni program imunizacije. Odlučili su se za kinesko cjepivo tvrtke Sinovac. Diljem zemlje otvoreni su brojni centri za masovno cijepljenje. Jedan takav nalazi se u podnožnju slavnog kipa Krista Otkupitelja u Riju. 

- Ovo je cjepivo odobrila Nacionalna agencija za nadzor zdravlja. Učinkovitost mu je dokazana, mnogi će životi biti spašeni. Važno je da Brazilci i stanovnici Rio de Janeira vjeruju u znanost i u ono što danas radimo, poruka je gradonačelnika Rio de Janeira Eduarda Paesa.

Cijepljenje je počelo i u Amazoniji čije je stanovništvo osobito teško pogođeno pandemijom. Nakon toliko smrti ovo je nada za sve, posebno za starosjedioce, kaže medicinski tehničar Tarcis Mrarques Ticuna. 

U Sjedinjenim Državama koje i dalje obaraju crne rekorde u broju novozaraženih ali i umrlih - cijepljenje ide usporeno. Zainteresiranih itekako ima. Snimke iz Brooklyna pokazuju što se događa kada se putem društvenih mreža proširi vijest o pozivu za cijepljenje običnih građana. Vijest se, na žalost onih koji su došli, pokazala netočnom. 

Izraelci, koji su u trećem lokcdownu, apsolutni su rekorderi u procijepljenosti. Gotovo trećina stanovnika već je cijepljena, no to i dalje ne utječe na broj novoprijavljenih slučajeva, koji je rekordan. No u domovima za starije, gdje je većina primla i drugu dozu, ima itekako razloga za slavlje. 

- Sjajno je što smo dobili drugu dozu. Slavimo, bit ćemo slobodni izaći, upoznati svoje obitelji, prijatelje. Uživati ​​u životu onako kako znamo, kako smo radili prije. Vratit ćemo se normalnome životu, sretna je umirovljenica iz Netanya Pnina Dembinsky.

Veći broj cijepljenih nosi ponekad i neželjene popratne posljedice. Najviše smrtnih slučajeva do sada je prijavila Norveška. Nakon cijepljenja preminulo je 30 osoba, mahom starijih osoba iz domova.  

- Tražili smo od liječnika da prijavljuju svaki slučaj u kojemu postoji sumnja i veza između smrti i cijepiva. Sudeći prema dosadašnjem, nema ih puno. No činjenica je da i obično blage bolesti mogu kod starijih osoba dovesti do lošeg ishoda, kaže dr. Sigurd Hotemo iz Norveške agencije za lijekove. 

Ne cijepiti pacijente jako narušena zdravlja? 

Dr. Steinar Madsen kaže kako je bilo za očekivati da postoje slučajevi u kojima će proći malo vremena od cijepljenja do smrti. Ali, dodaje, došlo je do promjene. Liječnicima je savjetovano da možda nije prikladno cijepiti smrtno bolesne pacijente. Madsen naglašava kako nema razloga za strah od cjepiva i problema s nastavkom cijepljenja. Samo žele biti malo precizniji vezano cijepljenje male grupe vrlo bolesnih pacijenata. 

I dok se cijepljenje kakvim takvim tempom provodi u najbogatijim zemljama, one najsiromašnije za to jednostavno nemaju novca. Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da će se zbog nepravedne i kaotične podjele cjepiva, svijet uskoro naći na rubu katastrofalnog moralnog sloma.  

Siromašni bez cjepiva

- Najsiromašniji i najranjiviji ljudi na svijetu su u opasnosti zbog 'Ja-prvi' pristupa. Takav pristup je i samoporažavajući -  u konačnici će produljiti pandemiju, produžiti našu bol te  ljudsku i ekonomsku patnju, poručuje direktor Svjetske zdravstvene organizacije Thedros Adanom Gebreyesus. 

Kao primjer nerazmjera i nesolidarnosti navedena je jedna siromašna afrička zemlja koja je uspjela kupiti samo 25 doza cjepiva. Dosad je u svijetu iskorišteno oko 50 milijuna doza cjepiva protiv COVID-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!