Milijun slučajeva COVID-a 19 u kineskoj pokrajini Zhejiang

25.12.2022.

11:40

Autor: P.F./Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Tatyana Makeyeva / REUTERS

Kineska pokrajina Zhejiang blizu Šangaja suočava se s otprilike milijun novih slučajeva zaraze COVID-19 svakog dana i očekuje se da će se ta brojka udvostručiti u nadolazećim danima, objavila je pokrajinska vlada.

Kina već pet uzastopnih dana nije zabilježila nijednu smrt od covida-19 unatoč rekordnom porastu slučajeva zaraze diljem zemlje, rekao je u nedjelju kineski Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Građani i stručnjaci su zatražili pouzdanije podatke uslijed naglog porasta slučajeva zaraze otkako je Peking uvelike izmijenio svoju politiku nulte tolerancije prema koronavirusu, koja je potpuno zatvorila milijune građana i oslabila drugo najveće gospodarstvo u svijetu.

Nacionalna zdravstvena komisija prestala je bilježiti slučajeve zaraze bez simptoma, zbog čega ih je teže pratiti, a službeni podaci iz zemlje su postali nepotpuni. Komisija je u nedjelju prestala objavljivati dnevne podatke, koje je CDC zatim objavio.

Zhejiang je jedno od malog broja područja koje je objavilo procjenu nedavnog porasta slučajeva zaraza u pokrajini, koji uključuju i slučajeve bez simptoma.

Procjenjuje se da će vrhunac slučajeva zaraze ranije stići u Zhejiang i ući u razdoblje visoke razine (zaraženosti) oko Nove godine, tijekom kojeg će broj dnevnih slučajeva iznositi i do dva milijuna,objavila je vlada u Zhejiangu.

Pokrajina Zhejiang, u kojoj živi 65,4 milijuna ljudi, objavila je da je od 13.583 zaraženih osoba koje se liječe u pokrajinskim bolnicama, jedan pacijent imao ozbiljne simptome izazvane COVID-om 19 dok je kritično stanje kod 242 druge zaražene osobe izazvano drugim bolestima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!