10:49 / 20.08.2018.

Autor: I.H./Hina

Milijuni hodočasnika na Arafatu na vrhuncu hadža

-

-

Foto: - / -

Na planini će ostati od zore do sumraka, moleći se i recitirajući Kuran. Hadž je počeo u nedjelju okupljanjem vjernika u pustinjskoj dolini Mini kod Meke.
Više od dva milijuna muslimanskih hodočasnika okupilo se na planini Arafat, u blizini Meke u Saudijskoj Arabiji, na jednom od vrhunaca godišnjeg hadža. Po najvećoj vrućini, hodočasnici su izvikivali "Evo me, Bože, odgovaram na tvoj poziv. Evo me."

Na planini će ostati od zore do sumraka, moleći se i recitirajući Kuran. Hadž je počeo u nedjelju okupljanjem vjernika u pustinjskoj dolini Mini kod Meke, gdje su proveli noć, odjeveni u bijelo platno bez šavova, što simbolizira jednakost, vjersko jedinstvo i težnju prema duhovnoj obnovi.

Muslimani vjeruju da je prorok Muhamed na Arafatu održao posljednju propovijed prije 14 stoljeća.

Hodočasnici će se potom uputiti prema ravnici Muzdalifah, gdje će prikupiti kamenje za simbolično kamenovanje Sotone u dolini Mine, oko sedam kilometara sjeveroistočno od Meke.

Tisuće pripadnika saudijskih snaga sigurnosti raspoređeno je na različitim lokacijama hadža kako bi spriječili ljudska stampeda. Zadnjih godina hadž su obilježili politički nemiri, požari i smrtonosno stampedi. Godine 2015., više od 750 ljudi poginulo je u stampedu tijekom obrednog bacanja kamenja u Mini.

Od muslimana se očekuje da odu na hadž barem jednom u životu, ako su zdravi i imaju dovoljno novca za to.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!