Napad na školu u Ugandi: Ubijena najmanje 41 osoba, 15 učenica oteto

17.06.2023.

Zadnja izmjena 22:14

Autor: Dnevnik/HRT/D.M./Hina

Vojnik u Ugandi, arhivska fotografija

Vojnik u Ugandi, arhivska fotografija

Foto: Arlette Bashizi / Reuters

Militanti povezani s Islamskom državom ubili su najmanje 41 osobu u terorističkom napadu na srednju školu na zapadu Ugande, 2 kilometra od granice s Demokratskom Republikom Kongo, gdje skupina ima uporište. Još je najmanje osmero ranjenih u kritičnom stanju. Napadači su odveli 15 učenica. To je najteži napad na neku školu u Ugandi u posljednjih 25 godina.


Savezničke demokratske snage (ADF), paravojska povezana sa skupinom Islamska država, optužene su za napad koji se dogodio u petak tijekom noći u gradu Mpondwe, blizu granice s Demokratskom Republikom Kongo. Ugandska vojska je rekla da traži militante i da će uzvratiti.

ADF i druge kongoanske paravojske već godinama izvode napade u pograničnom području dviju istočnoafričkih zemalja. Savezničke demokratske snage tvrde da se bore za prava muslimana, koje vlada u Ugandi sve više pomiče prema marginama društva. 

Cilj skupine je svrgnuti vladu u ugandskom glavnom gradi Kampali. Međutim, žrtve njihovih napada su uglavnom civili.

Najgori napad koji je skupina izvela bio je na sveučilište u graničnoj pokrajini 1998., pri čemu je smrtno stradalo 80 studenata.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!