13:37 / 24.03.2022.

Autor: V.G./HRT/Hina

Mimohod u Mostaru za zaustavljanje rata u Ukrajini i protiv radikalizacije u BiH

Mostar

Mostar

Foto: Denis Kapetanovic / PIXSELL

Više desetaka studenata u Mostaru u pratnji izbjeglih Ukrajinaca i gradskih vlasti u četvrtak je mimohodom središtem grada prosvjedovalo protiv ruske agresije na tu zemlju te su pozvali da se u BiH prestane s ratnohuškačkim porukama.

Predsjednik Hrvatskog studentskog politološkog foruma Martin Mikulić, čije je udruga organizirala prosvjedni skup protiv rata u Ukrajini, izrazio je potporu ukrajinskome narodu.

- Želimo jasno izraziti protivljenje agresiji, te se nadamo da će se rat uskoro završiti odvraćanjem agresora, rekao je on u izjavi za medije.

Međunarodna zajednica rasporedila je 500 dodatnih pripadnika mirovnih snaga u BiH nakon početka rata u Ukrajini nakon procjena da bi moglo doći do prelijevanja krize. Mikulić je osudio ratnohuškačke izjave više političara iz BiH koji posljednjih dana pozivaju i na oružje.

- Želimo kao mladi ljudi i studenti odgovoriti svim ljudima koji govore da će biti rata, da treba uzeti puške u ruke, a mi im poručujemo da neće biti rata. Mlade ljude ne zanima rat, poručio je.

Dodao je kako je u BiH najvažnije očuvati Daytonski sporazum koji je donio mir toj zemlji.

Mostarski gradonačelnik Mario Kordić rekao je da Mostarci najbolje razumiju Ukrajince jer su živjeti strahote rata prije 30 godina.

- Ako itko zna koliko je apsurdno ovo što se događa u Ukrajini, znamo mi Mostarci. Zato potpora zaustavljanju rata, rekao je Kordić.

Ukrajinka Varvara Kolcova koja je s trogodišnjim sinom izbjegla iz zemlje, izrazila je zahvalnost zbog prijema u Mostaru te očekivanje da će se ukrajinske izbjeglice što prije vratiti svojim domovima.

- To je rat, težak rat. Ginu ljudi, ginu djeca. Nadamo se da će se sve brzo završiti i da će se vratiti kući, rekla je ona.

Tijekom kraćeg okupljanja u središtu Mostara dvojica ukrajinskih dječaka recitirali su pjesmu o zaustavljanju ruske agresije na njihovu zemlju, a svim okupljenima su podijeljene zastave ove države.

Mimohodom kroz grad izražena je solidarnost s ljudima u Ukrajini.

Izbjeglice iz Ukrajine koji su prije više od 20 dana stigli u Međugorje u četvrtak su upozorili kako im uskoro istječu turističke vize.

Pozvali su vlasti BiH da im omoguće tromjesečni ostanak u toj zemlji kao što su to učinile zemlje Europske unije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!