Mimohod "za spas Srbije" u jeku prijepora o europskom planu za Kosovo

05.03.2023.

20:35

Autor: Hina/HRT/R.S.

Mimohod u Beogradu

Mimohod u Beogradu

Foto: Marko Djurica / Reuters

Stotinjak ljudi danas je, na poziv udruge Sabor pravoslavnih žena i Pokreta Svetosavlje, u organiziranom mimohodu nazvanom ''Litija za spas Srbije i za sveto Kosovo i Metohiju" prošetalo od sjedišta Srpske pravoslavne crkve do Hrama Svetog Save uz poruku da ne odustaju u borbi "za Kosovo i za svoju zemlju".

Na čelu povorke, praćene policijom, bio je veliki drveni križ, sudionici skupa nosili su i ikone s likovima svetaca, vjerska obilježja i nacionalne zastave, a pojedini su na zastavi Srbije istaknuli i ćiriličkim slovima ispisanu poruku "Nema predaje".

Današnji skup upriličen je u jeku političkih prijepora između desne oporbe i vladajućih na čelu s naprednjacima (SNS) predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o europskom planu za Kosovo čiju provedbu su 27. veljače na sastanku s visokim europskim dužnosnicima prihvatili Vučić i kosovski premijer Albin Kurti.

Vučić se našao na udaru protivnika plana koji taj dokument vide kao izdaju državnih i nacionalnih interesa i pristanak na odricanje od dijela teritorija, s obzirom na to da Ustav Kosovo vidi kao pokrajinu Srbije, a većinsko stajalište i vlasti i oporbe je da Srbija ne treba priznati neovisnost Kosova i prihvatiti njegovo članstvo u UN-u.

Vučić na udaru protivnika plana


U prijedlogu europskog sporazuma, poznatog kao francusko-njemački plan, navodi se, pak, da "strane polaze od pretpostavke da nijedna od njih ne može predstavljati drugu u međunarodnoj sferi ili djelovati u njeno ime", te da se Srbija "neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji".

Vučić je poslije Bruxellesa kategorički poručio da "ništa nije potpisao", te da neće pristati na priznanje Kosova, niti na članstvo u UN-u niti implementirati te točke sporazuma.

Današnji mimohod, čiji su organizatori poručili da nije politički skup, već križni hod koji ima strogo molitveni i svetosavski karakter, okončan je ispred Hrama Svetog Save, gdje se dio sudionika pridružio večernjem bogosluženju, a dio se verbalno sukobio s policijom.

Pojedinci su policiji uzvikivali "Idite na Kosovo", "Ustaše" i "Ovo je okupirana država", a organizatori skupa, koji je prošao bez ozbiljnih incidenata, ogradili su se od stranačkih obilježja i uvredljivih poruka.

Galerija
Mimohod u Beogradu , Foto: Marko Djurica/Reuters
Mimohod u Beogradu , Foto: Marko Djurica/ReutersMimohod u Beogradu , Foto: Marko Djurica/Reuters

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!