Ministar Banožić s ministrima obrane na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji

18.02.2023.

Zadnja izmjena 21:58

Autor: T.V./HRT

Ministar Banožić sudjelovao na 59. Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji

Ministar Banožić sudjelovao na 59. Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji

Foto: I. Gabrić / MORH

Ministar obrane Mario Banožić se tijekom Minhenske sigurnosne konferencije u subotu sastao s ostalim prisutnim ministrima obrane u organizaciji i na poziv njemačkog ministra obrane Borisa Pistoriusa.

Ministri su razgovarali o aktualnim izazovima europskoj i globalnoj sigurnosti koji su dodatno naglašeni u današnje vrijeme ruskog rata u Ukrajini.

Ministar obrane Savezne Republike Njemačke Boris Pistorius okupio je ostale ministre obrane tijekom 59. Minhenske sigurnosne konferencije kako bi raspravili učinke promjena sigurnosne arhitekture na obrambene sustave u transatlantskom području.

- Danas smo zajednički s ministrom Pistoriusom sagledali izazove koje današnja situacija donosi svim NATO i EU zemljama u pogledu modernizacije i razvoja sposobnosti za odvraćanje i obranu u Euro-atlantskom području, rekao je ministar Banožić.

Ministar Pistorius naglasio je kako je upravo Minhenska sigurnosna konferencija prigoda za ovakve šire razgovore sa svim ministrima obrane o sigurnosti s naglaskom na koordinirani pristup jačanju obrambenih sustava.

Razgovori sa zapovjednikom Ureda Nacionalne garde SAD-a generalom Hokansonom


Ministar Banožić razgovarao je u Muenchenu sa zapovjednikom Ureda američke Nacionalne garde, generalom zbora Danielom Hokansonom i zahvalio SAD-u, "najvažnijem" hrvatskom partneru u području obrane na donacijama koje pomažu modernizirati Hrvatsku vojsku.

Kako je priopćeno iz Ministarstva obrane, ministar Banožić i general Hokanson razgovarali su o važnosti suradnje oružanih snaga u cilju nadogradnje sposobnosti i interoperabilnosti, važnosti potpore Ukrajini te o trenutnoj situaciji na području Jugoistočne Europe.

Suradnja dviju zemalja u gotovo svim područjima je "izvrsna", potvrdili su: od školovanja pripadnika Oružanih snaga RH, opremanja, modernizacije, suradnje u područjima misija i operacija, organizaciji zajedničkih vojnih vježbi i obuka.

- Sjedinjene Američke Države naš su najvažniji partner u području obrane. Ovom prigodom zahvaljujem našim saveznicima na donacijama koje su značajno unaprijedile i modernizirale sposobnosti Hrvatske vojske, rekao je Banožić. Istaknuo je 27-godišnju uspješnu suradnju s Nacionalnom gardom Minnesote koja ima važnu ulogu u razvoju Oružanih snaga RH te izravno podupire ispunjenje ciljeva sposobnosti NATO-a.

Banožić i Hokanson istaknuli su da snažno podupiru suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine izložene ruskog agresiji sada već gotovo godinu dana te će nastaviti pružati potrebnu pomoć Ukrajini.

General Hokanson potvrdio je izvrsne odnose dviju država naglasivši kako mu je drago što je upravo na marginama Minhenske konferencije, održao susret s ministrom obrane Marijem Banožićem.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!