13:27 / 30.03.2021.

Autor: Gordan Žvanović, Dražen Stefanov/Dnevnik/B.A./HRT

Promet se normalno odvija Sueskim kanalom, obišlo ga i hrvatsko izaslanstvo

Gordan Grlić Radman u Egiptu

Gordan Grlić Radman u Egiptu

Foto: Dnevnik u podne / IMS/HRT

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u posjetu je Arapskoj Republici Egipat. Službeni posjet počeo je polaganjem vijenaca na Hrvatskom memorijalnom groblju u El Shattu. Hrvatsko izaslanstvo obišlo je i Sueski kanal.

video thumb

Promet se ponovno normalno odvija Sueskim kanalom. Gužva koja je nastala zbog nasukanog kontejnerskog broda Ever Given trebala bi biti otklonjena kroz nekoliko dana. Egiptu je time vraćen važan izvor prihoda - od Sueza godišnje zaradi oko 5,5 milijardi dolara.


- Ovo nam je zaustavilo prihode na šest dana jer Sueski je kanal bio zatvoren. Cijene će zbog toga porasti u cijelom svijetu, rekao je guverner Sueza, general-bojnik Abdel-Majid Ahmed.


Kako je u večerašnjem HTV-ovom Dnevniku javio Gordan Žvanović, više od stotinu brodova prošlo je u oba smjera Sueskim kanalom otkako je oslobođen brod. Ukupno je više od 300 brodova bilo prisiljeno čekati na prolazak Suezom - neki od njih i gotovo tjedan dana. Stručnjaci će sada pregledati 400-metarski Ever Given kako bi utvrdili je li u plovnom stanju. 


Na Suezu su odškrinuta i vrata za daljnje jačanje gospodarske suradnje između Hrvatske i Egipta. Nastavak slijedi sutra na gospodarskom forumu u Kairu, na kojem će se uz desetak predstavnika hrvatskih tvrtki okupiti i više od stotinu egipatskih gospodarstvenika. Trgovinska razmjena između dviju zemalja veća je od 100 milijuna dolara, a hrvatski je izvoz gotovo četiri puta veći od uvoza. Forum će otvoriti ministar Grlić Radman zajedno s egipatskim kolegom Samehom Hassanom Shoukry Selimom, a tijekom dana će se sastati i s predsjednikom Arapske Republike Egipta Abdelom Fattahom El-Sisijem, kao i s egipatskim ministrom nafte.

video thumb

U oslobađanju broda pomoglo je iskapanje pijeska koji kao sirovinu koristi naša tvrtka Frassinox Božić. S egipatskim partnerom dogovaraju suradnju na rafiniranju mineralnog pijeska, a projekt je vrijedan gotovo 50 milijuna eura.


- Ovo možemo uzeti kao jednu lijepu poslovnu priču, jedne suradnje, zato što je tu hrvatski proizvođač opreme, a nudi se na tržištu gdje je Hrvatska već bila desetljećima prije, rekao je Esad Prohić, savjetnik tvrtke Frassinox Božić.


O daljnjem jačanju gospodarske suradnje Egipta i Hrvatske ministar vanjskih poslova u pratnji naših gospodarstvenika razgovarao je s guvernerom Sueza i predstavnicima državne uprave za razvoj toga područja.


- Ovdje je prije svega važno fokusirati se na dva važna segmenta - to je tehnologija rafiniranja mineralnog pijeska i servisiranje plovila, brodova. Tu možemo naći zajednički interes, rekao je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Naše je izaslanstvo jutros posjetilo hrvatsko memorijalno groblje u El Shattu, na mjestu izbjegličkih logora na Sionu. Tijekom Drugoga svjetskog rata tu je evakuirano gotovo 30 tisuća stanovnika dalmatinskih otoka, priobalja i Zagore. Neki se nikada nisu vratili.


- Ovdje je 856 grobova, odnosno onih koji su preminuli. Hrvatsko groblje je obnovljeno 2005. godine. Hrvatska država skrbi i nikada ne zaboravlja, rekao je Grlić Radman.


Našlo se vremena i za upoznavanje kulturnog bogatstva drevnoga Egipta tijekom posjeta piramidama u Gizi, jedinog preostalog od sedam svjetskih čuda.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!