Ministar Grlić Radman na ministarskom sastanku Globalne koalicije za borbu protiv Da'esha

08.06.2023.

14:24

Autor: M.M./HRT

Ministar Grlić Radman na Ministarskom sastanku Globalne koalicije za borbu protiv Da'esh-a

Ministar Grlić Radman na Ministarskom sastanku Globalne koalicije za borbu protiv Da'esh-a

Foto: MVEP / -

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je na ministarskom sastanku Globalne koalicije za borbu protiv Da'esha, u Rijadu.

Na ovogodišnjem sastanku najavljen je financijski zalog za stabilizaciju Iraka i Sirije u iznosu od 600 milijuna dolara.

Ministar Grlić Radman naglasio je da će hrvatski prioriteti u radu Koalicije i dalje biti prevencija i suzbijanje terorizma i nasilnog ekstremizma, ne samo u regiji Bliskog istoka nego i diljem svijeta.

- Dosadašnji uspjeh Koalicije pokazuje da samo ujedinjeni možemo postići konkretne rezultate. Nažalost, naš posao nije završen - moramo ostati aktivni. Da'esh ne smije dobiti drugu priliku i zauzeti još jedno uporište kao nekada u Iraku i Siriji, izjavio je ministar i dodao kako se pored tradicionalnih protuterorističkih mjera moraju pojačati i napori u gospodarskoj i socijalnoj dimenziji koju često zlorabi teroristička propaganda koja je sve više fokusirana na mlade.

Među ostalim, ministar se osvrnuo i na jedan od ključnih hrvatskih prioriteta i doprinosa toj koaliciji, a to je održavanje vlastitog susjedstva sigurnim od terorističkih prijetnji kroz potporu euroatlantskim procesima integracija. Naglasio je pritom kako je Hrvatska još sigurnija i sposobnija nositi se s izazovima nezakonitih migracija ulaskom u šengenski prostor.

Političko rješenje situacije u Siriji i dalje nužno za dugoročnu stabilnost na globalnoj razini.

- Važno je podupirati lokalne vlasti i institucije, promicati dobro upravljanje te poticati dijalog i pomirenje među zajednicama kako bi se spriječilo ponovno oživljavanje terorizma i nasilnog ekstremizma te osigurala dugoročna stabilnost. Hrvatska pomoć Iraku i Siriji do sada je ponajviše bila usmjerena obrazovnom sektoru te izbjegličkim zajednicama Sirije i susjednih zemalja. Hrvatska će ispitati mogućnosti osnaživanja svoje potpore stabilizacijskim programima koalicije, što uključuje i područje protuminskog djelovanja, zaključio je ministar Grlić Radman.

Na marginama konferencije ministar je održao niz bilateralnih sastanaka, uključujući onaj s domaćinom, ministrom vanjskih poslova Kraljevine Saudijske Arabije princom Faisalom bin Farhanom Al Saudom, s kojim je razgovarao o regionalnim te globalnim izazovima, kao i važnosti jačanja gospodarske suradnje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!