Ministar Grlić Radman s kardinalom Parolinom

10.11.2022.

17:37

Autor: Hina/HRT

Grlic Radman s kardinalom Parolinom

Grlic Radman s kardinalom Parolinom

Foto: - / MVEP

Hrvatska cijeni nastojanja pape Franje da se zaustavi ruska invazija na Ukrajinu, a Zagreb će tu zemlju podupirati koliko god bude trebalo, rekao je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u četvrtak u Vatikanu.

Ministar se  sastao s državnim tajnikom Svete Stolice, kardinalom Pietrom Parolinom s kojim je razgovarao o ratu u Ukrajini i situaciji u jugoistočnoj Europi, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova i europskih poslova.

- Pomno pratimo poruke i nastojanja Svetog Oca, pape Franje, da se zaustavi ruska invazija i brutalnost rata te iznimno cijenimo njegove snažne pozive na uspostavljanje mira, rekao je Grlić Radman.

Dodao je da će Hrvatska nastaviti pružati potporu Ukrajini koliko god to bude potrebno, navodi se u priopćenju.

"Snažno podupiremo BiH"

Vezano za jugoistočnu Europu, ministar je istaknuo kako Hrvatska nastavlja snažno podupirati istinske europske aspiracije zemalja u susjedstvu te da pozdravlja preporuku Europske komisije da se Bosni i Hercegovini dodijeli status kandidatkinje za članstvo u Europskoj uniji.

Smatra kako su stabilnost i funkcionalnost te zemlje ključni za stabilnost regije te da je europska Bosna i Hercegovina ona u kojoj je osiguran pravedan izborni proces i jednaka zastupljenost svih triju konstitutivnih naroda na svim razinama vlasti.

Ostale teme

Među temama razgovora je bila i zaštita kršćana koji su u mnogim dijelovima svijeta i dalje ugrožena skupina te sloboda vjeroispovijesti.

Hrvatska je jedan od osnivača Međunarodnog saveza za promicanje vjerskih sloboda i uvjerenja (IRFBA), multinacionalne platforme za zaštitu i unaprjeđenje slobode vjeroispovijesti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!