19:46 / 08.10.2020.

Autor: T.D./Hina

Ministar Grlić Radman sudjelovao na forumu Globsec 2020.

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman sudjelovao je u četvrtak putem video veze na forumu Globsec 2020. u čijem je središtu bilo pitanje oporavka i izgradnje svijeta u razdoblju nakon pandemije
Ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman sudjelovao je u četvrtak putem videoveze na forumu Globsec 2020. u čijem je središtu bilo pitanje oporavka i izgradnje svijeta u razdoblju nakon pandemije, priopćio je MVEP.

Globsec forum u Bratislavi jedna je od vodećih konferencija u srednjoj i istočnoj Europi, koja se nalazi na vrhu globalnih strateških konferencija. Forum omogućuje slobodnu razmjenu ideja te okuplja stručnjake iz područja vanjske i sigurnosne politike.

Tijekom sudjelovanja na panelu Zapadni Balkan i europsko susjedstvo nakon bolesti COVID-19 (Western Balkans and European Neighbourhood post-COVID19), ministar je naglasio važnost koju proces proširenja ima za europsku sigurnost i budućnost Europske unije te ponovno potvrdio, nastavno na objavljeno Izvješće Europske komisije o politici proširenja, snažnu potporu Hrvatske nastavku tog procesa na sve zemlje u jugoistočnoj Europi, navodi se u priopćenju.

Ministar se posebno osvrnuo na situaciju u Bosni i Hercegovini te istaknuo da Hrvatska snažno podupire stabilnost Bosne i Hercegovine te njezin put prema Europskoj uniji.

- Hrvatska se aktivno zalaže za zaštitu jednakopravnog konstitutivnog položaja Hrvata u Bosni i Hercegovini i njihova legitimnog predstavljanja, što je temelj bez kojeg demokratske institucije, osobito predstavnička tijela, ne mogu funkcionirati, rekao je ministar.

Ministar se kratko osvrnuo na hrvatsko predsjedanje Vijećem EU-a, tijekom kojeg je Hrvatska, usprkos izazovima s kojima se EU suočavala zbog pandemije novog koronavirusa, uspjela vratiti pitanje proširenja u fokus Europske unije te reafirmirati vjerodostojnu i učinkovitu politiku proširenja.

Na panelu su također sudjelovali zamjenica premijera za europske i euroatlantske integracije Ukrajine Olha Stefanyshyna, ministrica vanjskih poslova Republike Bugarske Ekaterina Zaharieva, zamjenica direktora za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Katarina Mathernová te posebni predstavnik Europske unije za dijalog Beograda i Prištine te druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčák, stoji u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!