Ministar Grlić Radman u posjetu Kosovu

06.05.2021.

12:43

Autor: Gordan Žvanović /Miro Aščić/Dnevnik IMS-a/HRT/Hina

Ministar Gordan Grlić Radman na Kosovu

Ministar Gordan Grlić Radman na Kosovu

Foto: HTV / HRT

Hrvatska donira Kosovu 10.000 doza cjepiva AstraZenece protiv COVID-19, rekao je u Prištini ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman i obećao da će Zagreb nastaviti promicati priznanje neovisnosti Kosova.

- Znamo da će ova donacija biti korisna u prevenciji i zaštiti od pandemije koja je nažalost ostavila velike posljedice po zdravlje i ukupnu gospodarsku situaciju Kosova, rekao je ministar Gordan Grlić Radman na konferenciji za novinare s kosovskom ministricom vanjskih poslova Donikom Gervallom Schwarz.

Ministar se  sastao s prvim potpredsjednikom vlade Kosova zaduženim za europske integracije. Prijepodne se sastao s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem, predsjednicom Kosova Vjosom Osmani, predsjednikom parlamenta i ministricom vanjskih poslova Donikom Gervallom Schwarz.


U razgovorima s Donikom Gervallom Schwarz naglasak je bio na potpori Hrvatske nastojanjima Kosova za pristupanje euroatlantskim integracijama. Dvoje šefova diplomacija razgovarali su i o sigurnosti i stabilnosti regije, povećanju hrvatskog kontingenta u KFOR-u, dijalogu Kosova i Srbije, a posebna je tema bila zaštita najstarije hrvatske dijaspore na Kosovu u Janjevu i Letnici.


- Jedna od tema razgovora bio je i status hrvatske manjine na Kosovu, kao i problemi s kojima se oni svakodnevno suočavaju. Zamolio sam gospođu ministricu, a to ću učiniti i s ostalim sugovornicima danas, da se osobno zalažu kako bi se što prije stvorili preduvjeti za poboljšanje i reguliranje njihovog statusa, rekao je Grlić Radman.


Gervalla Schwarz zahvalila je Grliću Radmanu na posjetu.- Radujem se što ćemo koordinirati i imati redovite konzultacije između dvaju ministarstava i naših vlada i da ćemo produbiti suradnju u interesu obiju zemalja, istaknula je.

Ministar Grlić Radman se tijekom sastanka založio i za zaštitu Hrvata iz Janjeva i Letnice, koji se smatraju najstarijom hrvatskom dijasporom u svijetu. Više od sedam stoljeća uspjeli su sačuvati katoličku vjeru i hrvatski identitet, no iz dana u dan sve ih je manje.


Posjet Hrvatima u Janjevu i hrvatskom kontingentu KFOR-a


Tijekom posjeta Janjevu Grlić Radman sastao se s predstavnicima hrvatske manjine.


- Nemamo se gdje zaposlit i malo je nas Hrvata tu, oko 160, nemamo tu što raditi, kazao je Paško Golome, stanovnik Janjeva. 


- Svako malo netko još ode i napusti Janjevo tako da tendencija je odlazaka. Ako se nešto ne učini da se uvjeti poboljšaju mislim da će i ta mladost koja je tu još - svi imaju plan da jednom napuste Janjevo, kazao je don Matej Palić, svećenik u Janjevu.


U posiljepodnevnim satima ministar Grlić Radman obišao je pripadnike 34. hrvatskog kontingenta u bazi KFOR Film City u Prištini. Razgovarao je sa zapovjednikom KFOR-a general-bojnikom Francom Federicijem, koji je pohvalio doprinos hrvatskih vojnika i odluku hrvatske da poveća svoj oružani kontingent u KFOR-u s 40 na 150 pripadnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!