Grlić Radman: Hrvatska spremna pomoći Armeniji u provođenju reformi

08.02.2023.

14:48

Autor: HRT/V.G./Hina

Ministar Grlić Radman u službenom posjetu Republici Armeniji

Ministar Grlić Radman u službenom posjetu Republici Armeniji

Foto: Ministarstvo vanjskih i europskih poslova / -

Hrvatska je spremna pomoći Armeniji u provođenju reformi u okviru partnerstva s EU-om, a namjerava nastaviti suradnju s tom zemljom i u okviru Istočnog partnerstva, rekao je u srijedu hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman u Erevanu, priopćio je MVEP.

Tijekom službenog posjeta ministar Grlić Radman susreo se s armenskim kolegom, ministrom Araratom Mirzoyanom, s kojim se osvrnuo na bilateralne odnose, mogućnosti produbljivanja suradnje u raznim područjima te aktualne vanjskopolitičke teme. Ministri su nakon susreta potpisali Memorandum o razumijevanju vezan uz suradnju hrvatske i armenske Diplomatske akademije.

Ministar Grlić Radman je nakon susreta istaknuo kako je cilj njegovog službenog posjeta dati novi zamah i poticaj hrvatsko-armenskim odnosima.

- Razgovarali smo o suradnji u raznim područjima – od političkog dijaloga do gospodarstva, znanosti, kulture. Izrazio sam spremnost Hrvatske da Armeniji pomogne u provođenju reformi u okviru partnerstva s Europskom unijom, i to kroz dijeljenje iskustava, znanja i najboljih praksi, rekao je. Hrvatska će također nastaviti suradnju s Armenijom u okviru politike Istočnog partnerstva. Istaknuo je kako jedinstveno tranzicijsko iskustvo Hrvatske može biti od osobite vrijednosti za Armeniju.

Jedna od tema razgovora dvaju ministara bila je i sigurnosna situacija na istoku i jugoistoku Europe. Ministar je istaknuo kako je pitanje mira i sigurnosti na Južnom Kavkazu od ključne važnosti te pozvao na zajedničke napore Armenije i Azerbajdžana s ciljem smirivanja tenzija te nastavka dijaloga i mirovnih pregovora. U tom kontekstu, naglasio je i važnu ulogu Europske unije u posredovanju u mirovnim pregovorima, kao i ulogu EU mirovne misije pri stvaranju preduvjeta za mirovne pregovore.

Ministar Grlić Radman u Erevan je stigao s izaslanstvom hrvatskih gospodarstvenika, a s armenskim ministrom gospodarstva Vahanom Kerobyanom otvorio je prvi Hrvatsko-armenski gospodarski forum. Prilikom otvorenja Foruma, ministar Grlić Radman istaknuo je kako Hrvatska želi dodatno osnažiti gospodarske odnose s Armenijom te je naglasio važnost ovog okupljanja kao prvog koraka u intenziviranju buduće suradnje.

Uz Gospodarski forum i sastanak s kolegom Mirzoyanom, ministar Grlić Radman također se susreo s predsjednikom Republike Armenije Vahagnom Khachaturyanom, predsjednikom Narodne skupštine Alenom Simonyanom, predsjednikom Vlade Nikolom Pashinyanom, ministrom gospodarstva Vahanom Kerobyanom te s vrhovnim patrijarhom Armenske nacionalne crkve Karekinom II. U okviru službenog posjeta, ministar je posjetio Spomenik armenskog genocida i odao počast žrtvama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!