Ministar Grlić Radman u službenom posjetu Svetoj Stolici

09.11.2022.

Zadnja izmjena 13:05

Autor: T.V./HRT

Ministar Grlić Radman u službenom posjetu Svetoj Stolici

Ministar Grlić Radman u službenom posjetu Svetoj Stolici

Foto: Jozo Ćurić / HRT

Vatikanski šef diplomacije Paul Gallagher izrazio je stanovitu zabrinutost za stabilnost zapadnog Balkana, rekao je u srijedu ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman koji boravi u posjetu Svetoj Stolici.

Posjet je počeo na općoj audijenciji pape Franje, a potom razgovarao s nadbiskupom Gallagherom, vatikanskim tajnikom za odnose s državama, odnosno šefom diplomacije Svete Stolice.

Grlić Radman i Gallagher su potvrdili tradicionalne i povijesno neraskidive veze između Hrvatske i Vatikana, rekao je hrvatski ministar.

Razgovarali su i o ratu u Ukrajini, a Gallagher je izrazio stanovitu zabrinutost oko stabilnosti zapadnog Balkana te se složio da Europska unija treba biti snažnije uključena u integraciju tog područja. 

Grlić Radman je rekao da Hrvatska podržava stabilnost i funkcionalnost BiH te jednakopravnost njezinih konstitutivnih naroda i ostalih građana.

Pozdravio je intervencije visokog predstavnika Christiana Schmidta koje su sačuvale BiH od destabilizacije i dale joj europsku perspektivu.

- Razgovarali smo, od ostalih tema o stanju u Ukrajini, ruskoj agresiji, osudili smo rusku agresiju, izrazili solidarnost prema Ukrajini, također jedna od tema je bila i situacija na zapadnom Balkanu, gdje je isto gospodin Gallagher izrazio i određenu, stanovitu zabrinutost zbog stabilnosti zapadnog Balkana, poručio je hrvatski ministar. 

Grlić Radman je s Gallagherom razgovarao i o Alojziju Stepincu rekavši da su "Crkva i hrvatski narod snažno vezani za njegov život i mučeništvo.

Izvijestio je vatikanskog tajnika o namjerama Zagrebačke nadbiskupije za iduću godinu koja će biti posvećena zagrebačkom nadbiskupu i kardinalu.

Iduće godine obilježava se 70. godišnjica Stepinčevog proglašenja kardinalom i 25. godišnjica njegove beatifikacije.

Grlić Radman će se u četvrtak susresti s vatikanskim državnim tajnikom Pietrom Parolinom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!