17:06 / 14.11.2018.

Autor: HRT

Ministar Krstičević na sastanku Američko-jadranske povelje u Crnoj Gori

Foto: GOV.ME / S. Matić

Foto: GOV.ME / S. Matić

Foto: - / -

Ministri su na sastanku potpisali zajedničku izjavu u kojoj su potvrdili predanost nastavku potpune integracije država jugoistočne Europe u euroatlantske strukture.
Sigurnosna situacija u jugoistočnoj Europi i unapređenje regionalne suradnje te euroatlantska perspektiva zemalja regije bile su glavne teme redovitog sastanka ministara obrane zemalja Američko-jadranske povelje (A5) koji je održan u utorak i srijedu u Budvi u Crnoj Gori, a na kojem je sudjelovao i hrvatski ministar obrane Damir Krstičević, priopćeno je iz MORH-a.

Na sastanku su sudjelovali i ministri obrane Crne Gore, Makedonije, Albanije, Bosne i Hercegovine i Kosova, zamjenica pomoćnika ministra obrane SAD-a za Rusiju, Ukrajinu i Euroaziju Laura Cooper, te predstavnici Slovenije i Srbije.
Sastanak je održan u dva panela. Na prvom panelu razgovaralo se o sigurnosnoj situaciji u jugoistočnoj Europi i zajedničkim naporima za unapređenje regionalne suradnje u okviru A5.

Na drugom panelu raspravljalo se o euroatlantskoj perspektivi država jugoistočne Europe i ulozi A5 u provedbi politike otvorenih vrata. Također, raspravljalo se i o načinima konkretizacije euroatlantske perspektive zemalja jugoistočne Europe, što podrazumijeva i dodatno uključivanje A5 u aktivnosti koje provodi Sjevernoatlantski savez, bilo da je riječ o upravljanju krizama ili izgradnji obrambenih sposobnosti.

Ministri su na sastanku potpisali zajedničku izjavu u kojoj su potvrdili predanost nastavku potpune integracije država jugoistočne Europe u euroatlantske strukture, što jamči mir i stabilnost Europe u onoj mjeri u kojoj ona korelira s temeljnim vrijednostima Američko-jadranske povelje. Potvrdili su i posvećenost daljnjem jačanju i produbljivanju regionalne obrambene suradnje kako bi poduprli održavanje regionalnog mira i stabilnosti, navodi se u priopćenju.

Ministar Damir Krstičević istaknuo je, po priopćenju, kako Američko-jadranska povelja ima jedinstvenu ulogu u poticanju suradnje među zemljama jugoistočne Europe te pruža izvrstan okvir za doprinos regionalnoj i globalnoj sigurnosti.

Ministar je najavio da će se sljedeće godine, kada Hrvatska obilježava desetu obljetnicu članstva u NATO-u, u Hrvatskoj održati međunarodna vojna vježba Immediate Response 19 s ciljem promicanja regionalne stabilnosti i sigurnosti te unapređenja interoperabilnosti između članica NATO-a i partnerskih zemalja.
Laura Cooper, koja je u trećem ovogodišnjem posjetu ovom području, izrazila je zadovoljstvo što je zajedno s američkim ministrom Mattisom u Zagrebu prisustvovala posebnom sastanku inicijative A5.

Ponovila je Mattisovu poruku iz Zagreba, istaknuvši pritom kako inicijativa A5 daje rezultate te uvodi zemlje članice u međunarodnu organizaciju koja je važna za globalnu stabilnost.

Također, istaknula je kako SAD pruža potporu zemljama jugoistočne Europe i izrazila zadovoljstvo sudjelovanjem pripadnika Oružanih snaga RH kao i zemalja članica inicijative A5 u misiji u Afganistanu, operaciji na Kosovu, misiji u Iraku i NATO-ove aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Poljskoj.

Američko-jadranska povelja, inicijativa koju su 2003. formirali Albanija, Hrvatska, Makedonija i SAD, a kojoj su naknadno pristupile Crna Gora te Bosna i Hercegovina, regionalna je sigurnosno-obrambena inicijativu koja je i dalje aktivno angažirana na postizanju svog temeljnog cilja, pružajući potporu napretku euroatlantskih procesa u državama aspiranticama s područja jugoistočne Europe. Srbija, Slovenija i Kosovo na sastancima sudjeluju u statusu promatrača.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!