14:09 / 08.06.2018.

Autor: S.M./HRT

Ministar Krstičević na sastanku ministara obrane NATO-a

Foto: Jan Van De Vel/NATO

Foto: Jan Van De Vel/NATO

Foto: - / -

Ministar obrane Krstičević na marginama sastanka kratko je razgovarao s američkim ministrom obrane Jamesom Mattisom o rastućoj obrambenoj suradnji dviju država.
Na sastanku ministara obrane NATO-a u Bruxellesu, a na kojem su donesene važne odluke za jačanje Saveza u budućnosti, sudjelovao je i hrvatski ministar obrane Damir Krstičević. O tim, ali i drugim odlukama vezanim uz sigurnost NATO-a, njezinih članica i građana, uskoro će raspravljati i predsjednici država i vlada NATO-a na summitu koji će se održati 11. i 12. srpnja 2018. također u Bruxellesu.

Ministri obrane NATO-a razgovarali su o pravednoj raspodjeli tereta, odnosno ulaganjima u obranu koje su ostvarile ili planiraju ostvariti saveznice u narednom razdoblju, a sve u skladu s obvezama preuzetim preko "Zavjeta o obrambenim izdvajanjima", prihvaćenom još 2014. u Walesu.

Kako bi Savez osigurao prave snage, na pravom mjestu, u pravo vrijeme, NATO je, među ostalim odlukama, prihvatio „Inicijativu spremnosti“ sukladno kojoj će saveznici do 2020. imati 30 mehaniziranih bojni, 30 zrakoplovnih eskadrila i 30 borbenih plovila u režimu spremnosti do 30 dana. Radi se o jačanju spremnosti postojećih snaga, ali i dugoročnom podizanju „kulture spremnosti“ među savezničkim snagama. Savez je donio i odluku u pogledu adaptacije zapovjedne strukture NATO-a koja će se povećati za približno 1200 osoba, a NATO će uspostaviti i dva nova zapovjedništva – Zapovjedništvo združenih snaga za Atlantik u SAD-u (Norfolk) te Zapovjedništvo za sveobuhvatnu potporu u SR Njemačkoj (Ulm).

Održan je i sastanak ministara obrane NATO-a s pridonositeljima u misiji "Odlučna potpora" u Afganistanu, gdje je zaključeno kako se mora nastaviti pomoć Afganistanu obukom i uvježbavanjem njihovih snaga sigurnosti, a raspravljalo se i o tome kako povećati financijska sredstva za afganistanske snage nakon 2020.

Ministri obrane NATO-a razgovarali su na posebnoj sjednici i s visokom predstavnicom EU-a Federicom Mogherini te ministrima obrane partnerskih država Švedske i Finske o ukupnoj suradnji NATO-a i EU-a, s posebnim naglaskom na područje vojne pokretljivosti. Također, razgovaralo se i o napretku u zajedničkom radu dviju institucija na područjima obrane od hibridnih i kibernetičkih prijetnji, pomorskih operacija i vježbi.

Ministar obrane Krstičević na marginama sastanka kratko je razgovarao s američkim ministrom obrane Jamesom Mattisom o rastućoj obrambenoj suradnji dviju država.

Krstičević je s gruzijskim kolegom Levanom Izoriom potpisao Memorandum o suglasnosti između dvaju ministarstava u područje obrambene suradnje. Njime je postavljen temelj za snažniju bilateralnu obrambenu suradnju dviju država, pri čemu je Republika Hrvatska svojim iskustvom spremna pomoći Gruziji u provođenju obrambenih reformi.
Foto: Jan Van De Vel/NATO

Foto: Jan Van De Vel/NATO

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!