19:04 / 04.12.2018.

Autor: M.M./Hina

Ministar Krstičević posjetio hrvatske vojnike u Mazar-e-Sharifu

-

-

Foto: - / -

Ministar obrane Damir Krstičević posjetio je pripadnike 9. hrvatskog kontingenta u kampu Marmal u Mazar-e-Sharifu na sjeveru Afganistana.
Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga general pukovnik Drago Matanović posjetili su pripadnike 9. hrvatskog kontingenta u kampu Marmal u Mazar-e-Sharifu na sjeveru Afganistana, priopćeno je iz MORH-a.

Hrvatske goste dočekao je zapovjednik NATO-ovih snaga na sjeveru TAACN (Train Advise Assist Command North), njemački general Gerhard Ernst-Peter Klaffus, te zahvalio na angažmanu Hrvatske vojske u Afganistanu.
"Zapovjedništvo TAAC Northa čine 22 nacije, među kojima i Hrvatska. Zahvalan sam na vašem doprinosu, hrvatski vojnici su vrlo profesionalni i angažirani u mentoriranju i savjetovanju afganistanskih snaga sigurnosti", istaknuo je  general Klaffus.

Hrvatski kontingent u kampu Marmal na sjeveru Afganistana djeluje pod zapovjedništvom Njemačke kao vodeće nacije.

Nakon sastanka sa zapovjednikom NATO-ovih snaga na sjeveru, ministar Krstičević i general Matanović u pratnji zapovjednika 9. HRVCON-a, brigadira Dražena Resslera, posjetili su pripadnike 9. hrvatskog kontingenta u kampu Marmal i uručili im NATO-ove medalje za sudjelovanje u misiji Odlučna potpora (Resolute support), za profesionalnost i časno služenje u međunarodnom okruženju.

"Nakon provedena tri dana s našim vojnicima u Afganistanu zaista mogu potvrditi da Hrvatska ima vrhunske profesionalne vojnike i jako sam ponosan na vaš rad", rekao je ministar Krstičević te naglasio: "Oni predstavljaju dostojanstveno i časno Hrvatsku ovdje u Afganinstanu".

Ove godine "obilježili smo 15 godina sudjelovanja Hrvatske vojske u Afganistanu, gdje pokazujemo sposobnosti, ali i plemenitost i humanost hrvatskih vojnika", rekao je ministar obrane.
Izrazio je zadovoljstvo dobrim uvjetima života i rada hrvatskih vojnika i u domovini i u misijama i operacijama.

Nakon dodjele medalja NATO-a, hrvatsko izaslanstvo položilo je vijenac i odalo počast poginulim vojnicima u Afganistanu.

U području misije Odlučna potpora sada je 9. HRVCON RS od 106 pripadnika, od kojih 5 žena, a raspoređeni su na dvije lokacije tako da je 24 pripadnika u Kabulu, a 69 u Mazar-e-Sharifu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!