20:13 / 02.07.2018.

Autor: B.S.Lj./HRT

Ministar Krstičević u Izraelu: Pripremamo pilote za F-16

-

-

Foto: - / -

Ugovor o kupnji aviona naša bi vlada s izraelskom trebala potpisati najesen.
Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević drugog dana službenog posjeta Izraelu obišao je bazu izraelskog ratnog zrakoplovstva Ramat David.

Iz te baze u Hrvatsku bi trebalo doći 12 moderniziranih višenamjenskih borbenih aviona F-16, a onamo će na obuku najvjerojatnije odlaziti i hrvatski piloti.

"Mi smo sada u fazi pripreme, selekcije pilota, tehničara pripremne infrastrukture i ono što je naš san - 2020. , kada Hrvatska po prvi put predsjeda Europskom unijom , kada slavimo 25 godina od pobjede u Domovinskom ratu, u rukama hrvatskih pilota na hrvatskom nebu, vidjeti dva višenamjenska borbena aviona", kaže ministar Krstičević i dodaje da je ovo ogroman tehnološki iskorak za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, kao i za Hrvatsku vojsku u cjelini.

Ugovor o kupnji aviona naša bi vlada s izraelskom trebala potpisati najesen. 

U hrvatskom izaslanstvu je i pukovnik Željko Ninić, koji je u travnju ove godine izveo prvi let u izraelskom F-16.

"Avion zadovoljava sve zahtjeve koje smo postavili taktičko-tehničkom studijom i apsolutno opravdava sva očekivanja i u mnogim dijelovima ih i nadilazi. Bit ćemo sretni ako dođemo u točku da iskoristimo sve sposobnosti koje dolaze s ovim avionom", kaže Ninić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!