16:23 / 07.04.2022.

Autor: Ministarstvo obrane RH/HTV/HRT

Ministar obrane na 30. obljetnici HVO-a i 17. obljetnici 1. pješačke pukovnije OS BiH

Obljetnica u Mostaru

Obljetnica u Mostaru

Foto: Ministarstvo obrane / HRT

Hrvati su na ovim prostorima svoji na svome, s poviješću, tradicijom, ali i sa svojom budućnošću, poručio je ministar ministar obrane Mario Banožić u četvrtak 7. travnja 2022. godine u Mostaru. Nazočio je svečanom obilježavanju 30. obljetnice Hrvatskog vijeća obrane i 17. obljetnici utemeljenja 1. pješačke (gardijske) pukovnije Oružanih snaga BiH.

Tom prigodom ministar je čestitao svim pripadnicama i pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane 30. obljetnicu osnivanja te izrazio sućut obiteljima poginulih i stradalih  pripadnika koji su dali ono najvrjednije za svoju domovinu i za stabilnost Bosne i Hercegovine.

- Hrvatski narod u Bosni i Hercegovini je zahvaljujući nacionalnom osjećaju i domoljublju prije 30 godina prepoznao ozbiljnost trenutka i na vrijeme počeo s pripremama za vlastitu obranu. Pridonio je time i obrani Republike Hrvatske koja je bila izložena agresiji. Tada, kao i danas, cilj je bio stvoriti uvjete za opstanak hrvatskog naroda te izgradnju institucija koje će jamčiti sigurnost, prosperitet i ravnopravnost, ne samo Hrvatima, nego i drugim narodima u BiH, kazao je ministar Banožić te zaključio kako su Hrvati na ovim prostorima svoji na svome, s poviješću, tradicijom, ali duboko vjerujem u to i sa svojom budućnošću.

Ministar obrane susreo se s predsjedateljem Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Draganom Čovićem, zamjenikom ministra obrane Bosne i Hercegovine Mijom Krešićem i suradnicima te predstavnicima Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH.

Na sastanku je pohvaljena dosadašnja suradnja, a razgovaralo se o sigurnosnoj situaciji u Jugoistočnoj Europi, te suradnji oružanih snaga dviju država koja je u interesu zajedničke sigurnosti. 

Ministar Banožić je podsjetio kako je na inicijativu Vlade Republike Hrvatske na čelu s Andrejem Plenkovićem, Hrvatska inzistirala na provedbi izjave o tri konstitutivna naroda Bosne i Hercegovine u zaključku Europskog vijeća usvojenom prošlog mjeseca.

- Značaj tih, na ustavu temeljenih legitimnih hrvatskih zahtjeva, prepoznat je u Strateškom kompasu EU. Europska unija navodi da će braniti ravnopravnost konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini, što je bitna podloga za stabilnost, rekao je ministar Banožić.

Razgovaralo se i o procesima donošenja novog izbornog zakona.

U tom kontekstu ministar Banožić je rekao kako vjeruje u što skoriji dogovor političkih stranka u BiH, obnovu savezništva i partnerstva te usvajanju promjena Izbornog zakona, čime bi se osigurala ravnopravnost Hrvata kao konstitutivnog naroda u Bosni i Hercegovini.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!