Ministar obrane SAD-a poručio Kini: Razgovori nužni za izbjegavanje krize

03.06.2023.

10:00

Autor: HRT/Hina/Reuters

Lloyd Austin i Li Shangfu

Lloyd Austin i Li Shangfu

Foto: Caroline Chia / REUTERS

Ministar obrane Sjedinjenih Američkih Država Lloyd Austin rekao je da je duboko zabrinut nespremnošću Kine da se uključi u upravljanje kriznim situacijama između oružanih snaga dvije zemlje, upozoravajući da su razgovori ključni za izbjegavanje sukoba.

Odnosi između SAD-a i Kine na najnižoj su točki u proteklih nekoliko desetljeća, a Peking i Washington duboko su podijeljeni oko raznih pitanja - od suvereniteta Tajvana do špijunaže i teritorijalnih sporova u Južnokineskom moru.

Govoreći na Shangri-La dijalogu, najvećem sigurnosnom summitu u Aziji, Austin je istaknuo da su otvorene linije komunikacije između američkih i kineskih ministara obrane te glavnih zapovjednika vojske ključne za izbjegavanje sukoba i jačanje stabilnosti u azijsko-pacifičkom području.

- Duboko sam zabrinut jer se Narodna Republika Kina nije voljna ozbiljnije angažirati na boljim mehanizmima za upravljanje krizama između naše dvije vojske, rekao je Austin na sastanku u Singapuru. Što više razgovaramo, to više možemo izbjeći nesporazume i pogrešne procjene koje bi mogle dovesti do krize ili sukoba, dodao je.

Kineski ministar obrane Li Shangfu ovaj je tjedan odbio poziv da se sastane s Austinom na summitu. Li, general koji je pod sankcijama SAD-a, održat će svoj govor na summitu u nedjelju.

U petak su se njih dvoje rukovali na marginama konferencije, ali nije bilo opširnijih razgovora, priopćio je Pentagon.

- Srdačno rukovanje tijekom večere nije zamjena za značajne razgovore, rekao je Austin.

Liu Pengyu, glasnogovornik kineskog veleposlanstva u Washingtonu, istaknuo je u petak u izjavi poslanoj e-poštom da je komunikacija između Kine i SAD-a pogodovala većem međusobnom razumijevanju.

- Međutim, sada SAD kaže da želi razgovarati s kineskom stranom dok nastoji potisnuti Kinu svim mogućim sredstvima i nastaviti s nametanjem sankcija kineskim dužnosnicima, institucijama i tvrtkama, kazao je.

Austin je na summitu ponovio kako je SAD "duboko predan" očuvanju statusa quo u Tajvanu te da se protivi unilateralnim promjenama obje strane.

- Sukob nije ni neminovan ni neizbježan. Odvraćanje je danas snažno i naš je posao da tako i ostane, rekao je Austin.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!