Malenica u Ukrajini: Zločini moraju biti kažnjeni i Hrvatska u tome pomaže

15.05.2023.

Zadnja izmjena 16:18

Autor: T.V./HRT/Hina

Ministar Malenica u Ukrajini

Ministar Malenica u Ukrajini

Foto: HTV / HRT

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica u službenom je posjetu Ukrajini. Susreo se s ukrajinskim ministrom pravosuđa Denysom Malyuskom i glavnim ukrajinskim tužiteljem Andrijem Kostinom.

Razgovarali su o procesuiranju ratnih zločina, formiranju posebnih odjela na sudovima i tužiteljstvu za procesuiranje ratnih zločina te uspostavi djelotvornog sustava podrške za žrtve i svjedoke.

Ministar Malenica ponovio je da je Hrvatska spremna razmijeniti iskustva i ekspertize s ukrajinskim pravosudnim tijelima kao i pomoći u pregovorima u poglavljima 23 i 24.

- Današnji posjet Kijevu je odraz čvrste podrške Ukrajini i ukrajinskom narodu. Procesuiranje ratnih zločina je kompleksan i zahtjevan proces i Hrvatska se i 30 godina nakon završetka Domovinskog rata suočava s pitanjem procesuiranja ratnih zločina. Hrvatska daje punu podršku Ukrajini i ukrajinskom narodu, ali isto tako i Ministarstvu pravosuđa i ukrajinskim tužiteljima, gdje ćemo kroz prijenos znanja i iskustva u pogledu procesuiranja ratnih zločina pomoći Ukrajinskoj državi, poručio je Malenica.


Ustvrdio je da će tranzicija nakon završetka sukoba biti jedan od najvećih ukrajinskih izazova.

- Preduvjet za uspješnu tranziciju je da pravda bude zadovoljena. Zato zločini ne smiju ostati nekažnjeni, a žrtve zaboravljene, kazao je.

Ukrajinska strana zainteresirana je za razmjenu iskustva s Hrvatskom u procesuiranju ratnih zločina, mirnoj reintegraciji, skrbi o braniteljima, razminiranju.

- Obje naše zemlje suočile su se s brojnim izazovima, s tisućama žrtava, porušenom infrastrukturom i narušenim gospodarstvom. Upoznati ste sa zločinima u Buči, Irpinju, Harkivu. Hrvatsko iskustvo u procesuiranju ratnih zločina, poslijeratnom pravosuđu za nas je hvalevrijedno istaknuo je ministar Malyuska

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!