Ministar Žigmanov: Prestalo negativno stigmatiziranje Hrvata u Srbiji

27.04.2023.

10:14

Autor: M.M./HRT/Hina

Tomislav Žigmanov

Tomislav Žigmanov

Foto: Marko Prpic / Pixsell

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov pozitivnim je ocijenio šestomjesečno razdoblje na čelu ministarstva za ljudska i manjinska ističući kako je negativno stigmatiziranje Hrvata u Srbiji gotovo prestalo, objavio je u četvrtak vojvođanski tjednik Hrvatska riječ.

Čelnik stranke je izjavio da je njegov izbor za ministra u Vladi Srbije prije šest mjeseci najveći iskorak u novijoj povijesti političke reprezentacije DSHV-a.

Kao ministar u Vladi Srbije sam dobro prihvaćen, djelujem autonomno i bez pritisaka. Odgovorno, posvećeno i predano obnašanje ove dužnosti u cjelini se pozitivno vrednuje, naveo je on.

Dodao je kako takve ocjene stižu od onih koji su me izabrali i pretpostavljenih, tako i od onih koji su mi u neposrednoj nadležnosti: organizacija civilnog društva, institucija nacionalnih manjina, predstavnika marginaliziranih društvenih grupa, građana i međunarodnih organizacija.

Po njegovu mišljenju pozitivne pomake osjećaju i Hrvati u Srbiji.

Negativno stigmatiziranje gotovo je prestalo, smanjio se broj administrativnih zaprječavanja u ostvarivanju prava, sve češće smo objekti pozitivnog uvažavanja, odluke tijela vlasti pridonose poboljšanju našeg društvenog položaja, važnim razlogom smo i konstruktivnim čimbenikom nastavka normalizacije odnosa između Srbije i Hrvatske, povećan je dodatno interes i podrška vlasti Republike Hrvatske našim inicijativama, istaknuo je Žigmanov.

Dodao je kako su u DSHV-u svjesni da ima još izazova na putu za osiguranje ravnopravnog položaja Hrvata u Srbiji.

Čelnik DSHV-a imenovan je na prijedlog predsjednika Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića koncem listopada 2022. za ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Prvi je politički predstavnik hrvatske manjine koji je dobio tako visoku državnu dužnost u srbijanskoj vladi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!