Bidenov odvjetnik: U ljetnikovcu u Delawareu nisu pronađeni tajni dokumenti

01.02.2023.

Zadnja izmjena 21:58

Autor: HRT/Hina/Reuters

Američki predsjednik Joe Biden

Američki predsjednik Joe Biden

Foto: Jonathan Ernst / REUTERS

Američko ministarstvo pravosuđa nije pronašlo dokumente s oznakom tajnosti u ljetnikovcu predsjednika Joea Bidena u Rehobothu u Delawareu, no neki su materijali uzeti radi daljnje analize, rekao je Bidenov odvjetnik Bob Bauer.

Jutarnji pretres agenata FBI-ja koji je trajao 3,5 sata produžetak je istrage o Bidenovom rukovanju povjerljivim dokumentima.

Prethodno su materijali pronađeni u njegovom domu u Wilmingtonu u Delawareu i u uredu u Washingtonu koji je koristio tijekom svoga potpredsjedničkog mandata u administraciji Baracka Obame, pa do predsjedničkih izbora.

- Nisu pronađeni dokumenti s oznakom tajnosti. U skladu s procesom u Wilmingtonu, ministarstvo pravosuđa uzelo je na daljnje razmatranje neke materijale i pisane poruke koje su vezane uz vrijeme kad je bio potpredsjednik, rekao je Bauer.

Izvor je potvrdio da je istragu provodio FBI, koji je dio ministarstva pravosuđa.

Istraga je izazvala političku glavobolju za Bidena, koji bi idućih tjedana ili mjeseci trebao objaviti da kreće u borbu za novi predsjednički mandat.

Predsjednik i njegova Demokratska stranka ostali su bez oružja protiv bivšeg predsjednika, republikanca Donalda Trumpa kod čije su kuće također pronađeni povjerljivi dokumenti.

Protuzakonito je svjesno premjestiti ili zadržati tajne dokumente, iako ni sadašnji ili prethodni predsjednik ili potpredsjednik nisu optuženi za bilo kakav prijestup.

Tajni dokumenti također su pronađeni i u domu Trumpova zamjenika Mikea Pencea. 

Biden je rekao da će surađivati s istragom, a Pence je rekao da preuzima odgovornost za pronađene dokumente. Trump se opirao povratu dokumenata koji su u njegovom posjedu, zbog čega je FBI prošle godine pretresao njegovu kuću i imanje na Floridi.

Glavni državni odvjetnik Merrick Garland je imenovao dva odvojena istražitelja da istraže Trumpovo i Bidenovo postupanje s tajnim dokumentima, s obzirom da obojica najavljuju sudjelovanje na predsjedničkim izborima 2024. Garland je istaknuo da će bivši državni odvjetnik u Marylandu Robert Hur biti posebni istražitelj za Bidena.

Američke vlasti ponekad imenuju posebne istražitelje za politički osjetljive slučajeve koji svoje zadatke obavljaju uz određeni stupanj neovisnosti o ministarstvu pravosuđa.

Garland je u studenom imenovao Jacka Smitha posebnim istražiteljem za nadgledanje istraga ministarstva pravosuđa povezanih s odnosom bivšeg predsjednika Donalda Trumpa prema povjerljivim dokumentima i njegovim nastojanjem da poništi rezultate izbora 2020.

Posebni istražitelji ponekad, ali ne uvijek, podižu kaznene prijave.

Zakon iz 1978. obvezuje i američke predsjednike i potpredsjednike da svu dokumentaciju, e-mail poruke, pisma i radne dokumente predaju Nacionalnom arhivu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!