Ministarstvo pravosuđa traži kaznu od 25 godina zatvora za napadača na Kapitol

06.05.2023.

07:58

Autor: Hina/HRT/A.S.

Ministarstvo pravosuđa traži kaznu od 25 godina zatvora za napadača na Kapitol

Ministarstvo pravosuđa traži kaznu od 25 godina zatvora za napadača na Kapitol

Foto: Stephanie Keith / Reuters

Američko ministarstvo pravosuđa zatražilo je u petak od saveznog suca da osudi osnivača Oath Keepersa Stewarta Rhodesa na 25 godina zatvora za pobunu i druge optužbe za napad na američki Kapitol 2021. koje su počinile pristaše bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

Ministarstvo pravosuđa također traži kaznu od 21 godine za još jednu čelnicu Oath Keepersa, Kelly Meggs, koju je porota u Washingtonu, D.C., također proglasila krivom za pobunu.

Rhodes i Meggs su među 10 članova krajnje desničarskih skupina proglašenih krivima za pobunu zbog njihove uloge u napadu na Kapitol 6. siječnja 2021., koji je bio nasilni pokušaj poništavanja izborne pobjede Joea Bidena.

Ako budu u potpunosti izrečene, preporučene kazne bile bi najduže do sada za svakoga tko je osuđen u vezi s nemirima na Kapitolu. Tužitelji su rekli da su optuženici "odigrali središnju ulogu" u napadu i da bi ih trebalo kazniti strože od ostalih izgrednika jer je njihovo ponašanje usporedivo s domaćim terorizmom.

Ranije u petak, Peter Schwartz, čovjek iz Pennsylvanije s dugom kriminalnom poviješću, osuđen je na više od 14 godina zatvora zbog napada na Kapitol, što je najduža zatvorska kazna izrečena dosad.


Trump kaže da je njegov poraz prevara 

Trump, koji sada ponovno traži republikansku nominaciju kako bi izazvao Bidena 2024., nastavlja lažno tvrditi da je njegov poraz rezultat prijevare.

Ista washingtonska porota koja je osudila Rhodesa i Meggs oslobodila je tri druga suoptuženika - Kennetha Harrelsona, Jessicu Watkins i Thomasa Caldwella - optužbe za pobunu. No sva petorica proglašena su krivima za ometanje službenog postupka - kongresne ovjere izbornih rezultata - s mješovitim presudama za nekoliko drugih optužbi.

Tužitelji su rekli da traže 18 godina zatvora za Watkinsa, 15 godina za Harrelsona i 14 godina za Caldwella.

Pet osoba, uključujući policajca, umrlo je tijekom ili nedugo nakon nereda, a više od 140 policajaca je ozlijeđeno. Kapitol je pretrpio milijunsku štetu.

Od više od 1000 ljudi koji su do sada uhićeni pod optužbama za nemire, više od 525 je priznalo krivicu, a više od 65 je proglašeno krivima, prema Ministarstvu pravosuđa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!