Ministri G20 složili se da distribucija cjepiva mora biti poštenija

21:43 / 05.09.2021.

Autor: HRT/Hina

Problemi s cjepivom

Problemi s cjepivom

Foto: JUSTIN LANE / EPA

Ministri zdravstva G20 dogovorili su se u nedjelju na sastanku u Rimu, gdje se razgovaralo o sljedećim koracima u borbi protiv koronavirusa i pravednijoj distribuciji cjepiva protiv covida-19.

Uvjeti su zadovoljeni za prihvaćanje dokumenta kojeg su ministri G20 nazvali Sporazumom iz Rima, rekao je talijanski ministar zdravstva Roberto Speranza. Jedna od ključnih obveza iz tog teksta je pravednija distribucija cjepiva i izvan bogatih zemalja, na temelju zajedničkog stajališta da je cjepivo pravo svih a ne samo onih privilegiranih, dodao je.

40% cijepljenih u svijetu do 2022.

Njemačka planira 100 milijuna doza protiv koronavirusa učiniti dostupnih za međunarodnu kampanju prije kraja godine, najavio je na marginama susreta njemački ministar zdravstva Jens Spahn. To je isti broj koliko smo mi u našoj zemlji dosad cijepili, kazao je. Dodao je da će njemački doprinos pomoći i u tome da se postigne cilj o najmanje 40 posto cijepljenih u svijetu prije 2022. Pandemija je gotova tek kada je gotova u cijelom svijetu, istaknuo je, upozorivši na opasnost koju predstavljaju varijante virusa, u nedostatku globalnog odgovora.

Ovo je jedan od zadnjih ministarskih sastanaka prije susreta čelnika G20 u listopadu u Rimu. Na dvodnevnom skupu, sudionici će razgovarati i o tome kako se mogu spriječiti buduće pandemije i kako se zemlje mogu bolje pripremiti, te o načinima da znanje postane dostupnije širom svijeta.

Rusija je pozvala zemlje G20 na međusobno priznavanje covid potvrda. Važno je imati zajednički pristup prekograničnim putovanjima cijepljenih ljudi, rekao je ministar Mihail Muraško. Naglasio je kako je važno pritom razmotriti međusobno priznavanje cijepljenja. Po ranijim informacijama, Rusija već vodi razgovore o tome s EU-om ali dosad bez većih rezultata.

Spahn i Speranza naglasili su i koliko je u ovom trenutku cijepljenje protiv covida ključno, uoči jesenskih i zimskih mjeseci.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!