Grlić Radman i Dačić na neformalnom susretu o otvorenim pitanjima

27.01.2023.

Zadnja izmjena 15:41

Autor: HINA/HRT/A.S.

Gordan Grlić Radman

Gordan Grlić Radman

Foto: Luka Stanzl / Pixsell

Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman otvorit će na kratkom neformalnom susretu sa srbijanskim ministrom vanjskih poslova Ivicom Dačićem u subotu pitanja nestalih, odštete logorašima i kvazi regionalne jurisdikcije, potvrdilo je  ministarstvo vanjskih i europskih poslova za Hinu. 

Obojica ministara sudjelovat će kao gosti na tradicionalnoj manifestaciji bunjevačkih Hrvata "Velikom prelu" u Subotici.

Grlić Radman će otvoriti pitanja nestalih, odštete logorašima i obitelji ubijenih hrvatskih građana u agresiji na Hrvatsku, kvazi regionalne jurisdikcije i reciprociteta političke zastupljenosti manjina na svim razinama vlasti sukladno bilateralnom ugovoru o uzajamnoj zaštiti manjina iz 2005. godine, poručilo je ministarstvo. 

MVEP je naglasio da će potencijalni službeni susret imati smisao ili svrhu ako bude sadržavao hodogram rješavanja navedenih problema, budući da do sada nije postignut napredak ni u jednom području. 

Na svečanosti će biti i predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac i ministar u srbijanskoj vladi, čelnik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov.

Hrvatsko nacionalno vijeće (HNV) u Srbiji najavilo je da će Grlić Radman obići Hrvatsku kuću u izgradnji i sastati se s predsjednicom Vijeća Jasnom Vojnić.

Sugovornici hrvatskog ministra europskih i vanjskih poslova bit će srbijanski ministar i čelnik DSHV-a Žigmanov te srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić.

Središnju instituciju hrvatske manjine HNV i sjedište DSHV-a zasebno će posjetiti i Milorad Pupovac.

Svi oni će, u pratnji svojih suradnika, biti gosti tradicijskog Velikog prela bunjevačkih Hrvata, koje se od 1879. održava u Subotici, na sjeveru Bačke.

Najavljujući nedavno susret ministara vanjskih poslova dviju zemalja u Subotici DSHV je istaknuo kako će to biti nastavak pozitivnih procesa u odnosima dviju država i naroda.

Vjerujemo da će Subotica kao grad susreta Hrvata i Srba ostati i dalje važno mjesto u ukupnim hrvatsko-srpskim odnosima, poručio je DSHV.

Novi sastanak visokih predstavnika Hrvatske i Srbije nastavak je, kako se ocjenjuje, novoga poglavlja normalizacije odnosa dviju država koja je započela imenovanjem predsjednika DSHV-a Tomislava Žigmanova za srbijanskog ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u listopadu prošle godine.

Srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić posjetio je u međuvremenu početkom siječnja Zagreb, dok je 19. siječnja, na marginama foruma u Davosu, došlo do izravnog susreta i razgovora hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!