Razgovori o povlačenju iz Afganistana

23.03.2021.

10:45

Autor: Miro Aščić/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Sastanak ministara vanjskih poslova NATO-a

Sastanak ministara vanjskih poslova NATO-a

Foto: Yves Herman / Reuters

Nakon više od godinu dana, u Bruxellesu su se na dvodnevnom sastanku okupili ministari vanjskih poslova članica NATO-a. Na sastanku prvi put sudjeluje novi američki državni tajnik Antony Blinken koji se založio za obnovu Sjevernoatlantskog saveza i usprotivio izgradnji Sjevernog toka 2, plinovoda koji bi, ispod Baltičkog mora, trebao povezati Rusiju i Njemačku.


U NATO-u su odahnuli nakon dolaska nove američke administracije. Novi američki državni tajnik Antony Blinken poslao je snažnu poruku.

- Želimo revitalizirati Savez kako bismo bili sigurni da je jak i učinkovit protiv današnjih prijetnji, kao što je to bilo u prošlosti, rekao je Antony Blinken, američki državni tajnik.

Prijetnju vidi u Rusiji i Kini. S Moskvom će raditi kada je to u američkom interesu, primjer - produljenje START-a, jedinog preostalog vojnog sporazuma SAD-a i Rusije kojim se ograničava broj interkontinentalnih raketa. Sjeverni tok II nije američki, ali zato je veliki njemački interes. Berlin zasad odolijeva snažnom pritisku i Bidenove administracije da zaustavi gradnju plinovoda, iako je polaganje cijevi u završnoj fazi.

- Predsjednik Biden vrlo je jasno rekao kako vjeruje da je plinovod loša ideja, loš za Europu i loš za Sjedinjene Države, rekao je Blinken.

Ministri su u zajedničkoj izjavi potvrdili trajnu transatlantsku vezu između Europe i Sjeverne Amerike, u čijem je srcu NATO.

- Povezuju nas zajedničke demokratske vrijednosti i poštivanje svrha i načela Povelje Ujedinjenih naroda. NATO je temelj naše kolektivne obrane: zajedno potvrđujemo našu čvrstu predanost Washingtonskom ugovoru, uključujući da će se napad na jednog saveznika smatrati napadom na sve nas, kako stoji u članku 5, kaže se u izjavi, usvojenoj na kraju prvog dana dvodnevnog sastanka.

Nakon četvorogodišnje vladavine bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je izbjegavao potvrditi načelo o uzajamnoj obrani i tvrdio da je NATO zastarjela organizacija, s dolaskom nove američke administracije predsjednika Joea Bidena posve se promijenio ton u komunikaciji s europskim saveznicima.

U zajedničkoj izjavi ministri navode da će se NATO nastaviti prilagođavati kako bi se mogao suočiti s novim prijetnjama.

Transatlantsko partnerstvo ostaje kamen temeljac naše kolektivne obrane, presudan za našu političku koheziju i ključni stup međunarodnog poretka temeljnog na pravilima, kaže se u zajedničkoj izjavi.

Ministri najavljuju da će pojačati otpornost NATO-a, vojnu snagu i globalne izglede Saveza, ističući da će predstojeći sastanak na vrhu koji će se održati u lipnju otvoriti novo poglavlje u transatlantskim odnosima i postaviti smjernice za budućnost Saveza do 2030. i nakon toga.Na sastanku će se razgovarati i o Afganistanu, gdje su talibani neporaženi i nakon dva desetljeća prisustnosti NATO-ove vojske, i traže odlazak stranih trupa do 1. svibnja, kako je dogovoreno sa SAD-om.

 - Ujedinjeni smo s našim saveznicima u NATO-u u nastojanju da odgovorno prekinemo ovaj sukob i povučeno trupe, rekao je Blinken.

- Ne želimo prerano povlačenje iz Afganistana jer bismo riskirali da se talibani vrate nasilju i pokušaju steći vlast vojnim sredstvima, rekao je Heiko Maas, njemački ministar vanjskih poslova.

Ministri će razgovarati i o prijedlozima za reformu političko-vojnoga bloka.


Cilj je zapravo ojačati NATO, koji bi trebao biti više politički, globalno vidljiviji. Hrvatska pozdravlja tu zajedničku viziju, rekao je Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg predstavit će 10-godišnju viziju Saveza.


video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!