Ministri Vučković, Fuchs i tajnik Milas najavili nastavak potpore Hrvatima u BiH

31.08.2022.

17:39

Autor: V.G./Hina/HRT

Radovan Fuchs

Radovan Fuchs

Foto: Robert Anic / PIXSELL

Ministri poljoprivrede Marija Vučković te obrazovanja Radovan Fuchs zajedno s državnim tajnikom Zvonkom Milasom najavili su u srijedu u Ljubuškom i Posušju nastavak potpore Hrvatske Hrvatima u BiH, a prvi put najavljeno je i sufinanciranje poljoprivredne proizvodnje.

U Ljubuškom su s korisnicima programa potpore iz BiH za 2022. godinu potpisani ugovori koji se realiziraju kroz 148 projekata koje Hrvatska sufinancira s 32,5 milijuna kuna.

Od toga novca radi se o 11 projekata iz područja zdravstva, 17 iz područja znanosti i obrazovanja, 25 iz područja kulture, 78 iz područja poljoprivrede te 17 projekata iz ostalih područja.Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Milas izjavio je kako hrvatska vlada i ove godine pruža važnu potporu udrugama i ustanovama Hrvata u Bosni i Hercegovini kroz koje osnažuje i ohrabruje hrvatski narod u njegovom nastojanju za ostanak i razvoj te očuvanje nacionalnog identiteta.

- Ove godine, po prvi put, pravne i fizičke osobe su mogle prijaviti projekte iz područja poljoprivrede, što je iznimno važno za stvaranje uvjeta za održivi ostanak Hrvata u Bosni i Hercegovini, istaknuo je Milas.

Ministrica Vučković, koja je bila izaslanica premijera Andreja Plenkovića, istaknula je kako se projektima nastoji svakodnevni život Hrvata u BiH učiniti kvalitetnijim.

- Taj proces kontinuirano traje i mi ćemo se zalagati da ide na dobrobit cijele zemlje, ali istodobno i osnaži ravnopravnost i položaj hrvatskog naroda u BiH, rekla je ministrica poljoprivrede.

Na otvorenju Osnovne škole fra Petra Bakule u Posušju je također, kao izaslanik premijera Plenkovića, nazočio ministar obrazovanja Fuchs.

- Ova je škola od velikog značenja za građane Posušja, ali i za sav hrvatski narod u BiH. Ovo je primjer kako treba nastaviti dalje, rekao je ministar.

Novi školski objekt vrijedan je 24 milijuna kuna. U posljednje dvije godine hrvatska vlada pomogla je izgradnju s više od milijun kuna. Tu će školu pohađati 1400 djece, a izgrađena je budući da Posušje kao jedna od rijetkih sredina u BiH ima pozitivan prirodni priraštaj zbog čega su prostori sadašnje škole bili posve neadekvatni.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!