19:31 / 23.04.2018.

Autor: I.M./M.M./HRT/Hina

Ministrica Pejčinović Burić na raspravi Vijeća sigurnosti

-

-

Foto: - / -

Ministrica Pejčinović Burić u UN-u se susrela s predsjednikom Opće skupštine UN-a Miroslavom Lajčakom te s iranskim ministrom vanjskih poslova Mohamadom Džavadom Zarifom.
Potpredsjednica Vlade i ministrica Marija Pejčinović Burić sudjeluje na otvorenoj raspravi Vijeća sigurnosti o mladima, miru i sigurnosti te sastanku Opće skupštine Ujedinjenih naroda na visokoj razini o izgradnji i održavanju mira.Ministrica Pejčinović Burić u UN-u se susrela s predsjednikom Opće skupštine UN-a Miroslavom Lajčakom. Razgovarali su, među ostalim, i o stanju u BiH, složivši se da međunarodna zajednica mora uložiti više napora kako bi se osigurala stabilnost te zemlje, među ostalim i načelo konstitutivnosti triju naroda.

Dvoje dužnosnika razgovaralo je i o osnaživanju rada UN-a u području izgradnje i održavanja mira, reformi Svjetske organizacije, njegovoj globalnoj ulozi i o situaciji u regiji.

Lajčak je istaknuo kako međunarodna zajednica mora uložiti više napora u osiguravanje stabilne i prosperitetne BiH, uključujući i poštivanje načela konstitutivnosti, stoji u priopćenju.

Raspavu o mladima organizirao je Peru kao predsjedavajući Vijeća sigurnosti u travnju. Tema je bila provedba rezolucije usvojene 2015. kojom se prvi puta na dnevnom redu Vijeća prepoznala važnost mladih u održavanju i promicanju međunarodnog mira i sigurnosti, posebno u kontekstu sprječavanja i rješavanja sukoba.

Pejčinović-Burić u govoru je istaknula da mladi čine značajan dio svjetskog stanovništva te da svjetski mir i sigurnost ovise upravo o njihovoj dobrobiti i zaštiti, kao i unaprjeđenju njihovih prava. Također je ukazala na važnost stvaranja prostora za snažan i pozitivan doprinos mladih izgradnji mira i sigurnosti, navodi se u priopćenju ministarstva.

Hrvatska ministrica sastala se i s iranskim ministrom vanjskih poslova Mohamadom Džavadom Zarifom.

Ministrica Pejčinović Burić kao posebna gošća u Kanadi


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!