18:17 / 22.04.2018.

Autor: I.M./I.B/HRT

Ministrica Pejčinović Burić - posebna gošća iz Europe

Foto: Alenka Zelić

Foto: Alenka Zelić

Foto: - / -

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić u okviru posjeta Kanadi sastala se s gradonačelnikom grada Kitchenera, sjedištem kanadske silikonske doline, Berryem Vrbanovicem.
Ministri vanjskih poslova zemalja skupine G7 okupili su se u Kanadi. Zajedno sa šest kolegica čije zemlje nisu članice G7, u Toronto je pozvana i hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, kao jedina posebna gošća iz Europe. Sudjelovala je na panelu o ravnopravnosti spolova i snažnijoj ulozi žena u promicanju mira i sigurnosti.

U godini kanadskog predsjedanja ravnopravnost spolova jedan je od prioriteta svih sastanaka Skupine G7. Žene čine većinu svjetskog stanovništva, a njihov udio u vodećim pozicijama nije proporcionalan tom broju. Utjecajne političarke sedam industrijski najrazvijenijih država žele snažniju ulogu žena u promicanju mira i sigurnosti.

"Federica Mogherini, visoka predstavnica Europske unije za vanjsku politiku, i ja odlučile smo da ovo želimo ponoviti, ali na široj razini. Stoga ćemo 21. i 22. rujna u Kanadi zajedno voditi sastanak svih svjetskih ministrica vanjskih poslova", istaknula je Chrystia Freeland, kanadska ministrica vanjskih poslova.

"Shvatile smo da nas je mnogo, na različitim kontinetima. Vjerujemo da će to biti veoma važan pristup sveobuhvatnom razumijevanju i pozicioniranju žena i djevojaka u središte našeg rada, zajedničkog rada žena i muškaraca s ciljem zaštite Zemlje, naših naroda i promicanja mira i sigurnosti", istaknula je Federica Mogherini, visoka povjerenica EU-a za vanjske poslove i sigurnost.

Ministrica Pejčinović Burić na panelu je govorila o hrvatskim iskustvima, posebno o ulozi žena u pregovorima oko mirne integracije hrvatskog Podunavlja, te o njihovoj poziciji u hrvatskom pravnom i institucionalnom sustavu.

"Dobro zvuči kada Hrvatska danas može reći koliko je veći broj žena danas uključen u obrambeni sustav, u sigurnosni sustav, gdje već imamo 40 posto žena. Pa i u diplomatskom dijelu gdje žene čine kada je u pitanju donošenje odluka 50 posto. Jedini dio gdje sigurno treba još napraviti je veća uloga i veći broj žena veleposlanica u hrvatskim veleposlanstvima."

Ministarski sastanak Skupine G7 prvo je okupljanje šefova diplomacije moćnih zemalja nakon savezničke intervencije u Siriji. Složeni odnosi s Rusijom, budućnost Sirije, nuklearni program Sjeverne Koreje…glave su teme skupa koji je svojevrsna priprema za veliki summit čelnika G7 koji će se održati u lipnju.

Ministrica Pejčinović Burić sastala se s gradonačelnikom Kitchenera

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić u okviru posjeta Kanadi sastala se s gradonačelnikom grada Kitchenera, sjedištem kanadske silikonske doline, Berryem Vrbanovicem.

Razgovarali su o gospodarskoj suradnji i unaprijeđenju suradnje gradova.

Ministrica Pejčinović Burić u Torontu se sastala s kanadskom kolegicom Chrystiom Freeland, od koje je dobila punu potporu za pristup Hrvatske Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj.

Uoči ministarskog sastanka skupine G7 dvije su političarke razgovarale o jačanju gospodarskih veza Hrvatske i Kanade te angažmanu hrvatske zajednice u Kanadi na tom planu. Razmijenile su stajališta o stanju u Ukrajini, sigurnosti jugoistoka Europe i u tom kontekstu situaciji u Bosni i Hercegovini te drugim aktualnim vanjskopolitičkim temama.

Ove godine obilježavamo 25 godina diplomatskih odnosa s Kanadom. I zaista, na političkoj razini možemo reći da su ti odnosi izvrsni. Ono gdje vidimo prostor za jaču suradnju sigurno je još veći gospodarski angažman. Tomu uvelike može pomoći i hrvatska zajednica u Kanadi. To je stajalište i ministrice Freeland", dodala je.

Pejčinović Burić: Vulinove izjave ne pridonose razvoju boljih odnosa sa Srbijom

Službeni Zagreb želi da odnosi sa Srbijom budu bolji, a izjave kakve daje srbijanski ministar Aleksandar Vulin zaista nisu one koje mogu pridonijeti takvom razvoju, rekla je šefica hrvatske diplomacije u Torontu.

"Mi moramo braniti dignitet hrvatske države", rekla je ministrica u Torontu zamoljena da objasni priopćenje kojim je njezino ministarstvo proglasilo srbijanskog ministra obrane Aleksandra Vulina nepoželjnom osobom.

"Želimo da odnosi sa Srbijom budu bolji (...) da rješavamo otvorena pitanja, a izjave kakve daje Vulin zaista nisu one koje mogu pridonijeti takvom razvoju", rekla je. Hrvatska se zalaže za bolje odnose sa Srbijom, ali u tom boljem odnosu obje strane se moraju međusobno uvažavati i ne provocirati, rekla je. "Nažalost, ministar Vulin nije osoba koja može tome pridonijeti", rekla je Pejčinović Burić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!