12:54 / 14.03.2018.

Autor: D.P./Hina/HRT

Ministrica Pejčinović Burić u službenom posjetu Kosovu

-

-

Foto: - / -

Ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić tijekom posjeta Kosovu susrela se s kosovskim kolegom Behgjetom Iseom Pacollijem.
Ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić tijekom posjeta Kosovu susrela se s kosovskim kolegom Behgjetom Iseom Pacollijem te s predsjednikom parlamenta Kadrijem Veselijem i premijerom Ramushom Haradinajom. 

Hrvatska želi da Kosovo što prije postane članica Interpola i UNESCO-a, rekla je u Prištini hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, podupirući međunarodnu afirmaciju najmlađe europske države koju usporava Srbija. Ministrica Pejčinović Burić kaže da je Hrvatska prijatelj Kosova, "a prijatelji su potrebni u svim granama, posebno kada se gradi država i njezin međunarodni status".

"Podupiremo Kosovo u svim multilateralnim organizacijama kojima iz poznatih razloga nije pristupilo, prije svega u Interpol i UNESCO", rekla je Pejčinović Burić nakon razgovora s kosovskim kolegom Badxetom Pacolijem u Prištini. "Zalažemo se da Kosovo tim organizacijama pristupi što prije. Puna participacija u međunarodnim političkim forumima ojačat će Kosovo kao državu i omogućiti da preuzme sve funkcije suvremene države", dodala je.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, ključnom za njihove euroatlanske intergacije, podsjetila je na stav Bruxellesa da se dijalog mora završiti pravno obvezujućim sporazumom. "Naglašavam, ako dogovor nije održiv, onda bolje da dogovora nema. Mora doći do dogovora koji mogu prihvatiti obje strane", rekla je hrvatska ministrica.

U sklopu posjeta susrest će se i s voditeljicom Ureda EU-a i posebnom predstavnicom EU-a na Kosovu Nataliyom Apostolovom te s voditeljicom EULEX-a na Kosovu Alexandrom Papadopoulou.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!