18:46 / 28.02.2022.

Autor: Hina/HRT/E.L.S.

Minuta šutnje u UN-u, pozivi na prekid borbi

 Minuta šutnje u UN-u

Minuta šutnje u UN-u

Foto: Carlo Allegri / REUTERS

Sto devedeset tri članice Opće skupštine UN-a su na prijedlog njezina predsjednika Abdulle Shahida minutom šutnje odale počast žrtvama ruske invazije na Ukrajinu, na početku veoma rijetke "izvanredne hitne sjednice" tog tijela.

Abdulla Shahid, maldivski bivši ministar vanjskih poslova, koji je na svom položaju u UN-u u rangu predsjednika države, pozvao je na "prekid nasilja".

Odmah nakon njega UN-ov glavni tajnik Antonio Guterres istaknuo je da "borbe u Ukrajini moraju prestati".

- One bjesne diljem zemlje, iz zraka, na kopnu i s mora. To odmah mora prestati. Što je previše, previše je. Vojnici se moraju vratiti u vojarne - rekao je.

- Čelnici moraju ići prema miru. Civili moraju biti zaštićeni - dodao je UN-ov glavni tajnik, istaknuvši da "ništa ne može opravdati" uporabu nuklearnog oružja, smjerajući na prijetnju takvim oružjem. Sada govori oružje, ali put dijaloga mora uvijek biti otvoren. Nikad nije kasno za pregovore u dobroj vjeri i za mirno rješavanje svih pitanja - rekao je Antonio Guterres.

Više od sto govornika prijavilo se za govor na sjednici Opće skupštine, prve takve u zadnjih 40 godina. Očekuje se da će se sjednica produljiti na utorak, nakon čega - možda u srijedu - dolazi glasovanje o rezoluciji koju su predložili Europljani, u kojoj se poziva na prekid neprijateljstva.

U prvoj inačici teksta, koju je AFP dobio na uvid, "najoštrije se osuđuje ruska agresija na Ukrajinu".

Europa koja je jučer izravno ušla u sukob odobrivši slanje oružja Ukrajini, među kojima "bugarske lovce MiG", doznaje se od diplomatskog izvora, trebala bi na sjednici biti jedinstvena sa Sjevernom Amerikom u osudi Rusije.

I velik dio afričkih i južnoameričkih zemalja trebao bi se očitovati protiv ruske invazije na Ukrajinu, navode diplomati koji žele premašiti sto glasova 'za', koliko je dobiveno 2014. nakon aneksije Krima.

video thumb

Kina poručila u UN-u da svijet "neće ništa dobiti" novim hladnim ratom

Kineski veleposlanik u Ujedinjenim narodima rekao je na izvanrednoj hitnoj sjednici UN-ove Opće skupštine posvećene ruskoj invaziji na Ukrajinu da svijet "neće ništa dobiti" novim hladnim ratom.

- Hladni rat je odavno završen. Hladnoratovski način razmišljanja o blokovskom sukobu mora se napustiti, rekao je Zhang Jun za govornicom Opće skupštine, istaknuvši da će svi biti na gubitku povratkom na takvu politiku.

Rusija je od ponedjeljka na optuženičkoj klupi na UN-ovoj Općoj skupštini, na "izvanrednoj hitnoj sjednici" njezine 193 članice koje se trebaju odrediti prema ruskoj invaziji na Ukrajinu o kojoj je odlučio Vladimir Putin.

Kina koja ne želi osuditi Rusiju zbog napada, pozvala je u ponedjeljak na smirivanje putem glasnogovornika ministarstva vanjskih poslova Wanga Wenbina koji je pozvao zaraćene strane da "ostanu mirne i da budu suzdržane kako bi se spriječila nova eskalacija".

Kineska diplomacija od izbijanja sukoba vješto održava ravnotežu između političke bliskosti s Moskvom i svoje tradicionalne obrane "suverenosti i teritorijalne cjelovitosti" država.

Peking u petak nije htio glasovati za rezoluciju UN-ova Vijeća sigurnosti kojom se osuđuje ruska agresija, ali nije ni bio protiv, nego se suzdržao.

Komunistički režim ne želi govoriti o ruskoj "invaziji" i kaže da "razumije" ruske zahtjeve za sigurnost koje ocjenjuje "razumnima", pristajući uz pritužbe Moskve na NATO.

Više od 50 posto Amerikanaca podupire sankcije protiv Rusije

- Washington je krenuo sa snažnim diplomatskim pritiskom na Moskvu i istodobno s najsnažnijim financijskim sankcijama koje Bijela kuća još od studenog dogovara vrlo precizno sa svojim saveznicima, izvijestila je za Dnevnik Branka Slavica, dopisnica HRT-a.

Naša je strategija da rusko gospodarstvo ide unatrag, sve dok invazija predsjednika Putina ide unaprijed, rekao je danas visoki dužnosnik Bijele kuće, prije no što se otvorila burza u Americi, kako Rusija ne bi imala vremena zaštititi svoja sredstva u Americi

Slavica je rekla kako Biden za sankcije ima potporu javnosti. Više od 50 posto građana podupire ekonomske sankcije za Rusiju pa čak i pod cijenu da ovdje porastu cijene energije i goriva. Pentagon je vrlo suzdržan glede ruskih prijetnji nuklearnim oružjem


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!