Mirković o kralju Charlesu III.: Jako mu je stalo da se monarhija održi

06.05.2023.

14:40

Autor: HRT

Krunidba Charlesa III.

Krunidba Charlesa III.

Foto: Piroschka van de Wouw / HTV/REUTERS

Kralj Charles III. je okrunjen, a gosti u studiju Nada Mirković, kolumnistica i novinarka te Goran Bandov, profesor i stručnjak za međunarodne odnose sa Sveučilišta u Zagrebu su nastavili komentirati događaj koji prati cijeli svijet. 

Mirković je rekla da je šteta što BBC nije više snimao uzvanike, a među njima je istaknula je da su trebali snimati princa Harryja i više fokusa staviti na princezu Kate

- Zanimljivo je da je princeza od Walesa prekinula tradiciju i nije došla s tijarom, rekla je Mirković.

Bandov kaže da je Charles više otvoreniji od svoje majke po pitanju javnosti, nego što je bila Elizabeta

Mirković kaže da princ William ima važnu ulogu u obitelji. 

- Sada postaje prijestolonasljednik, princ od Walesa. Ne znamo koliko će dugo on to biti, Charles je bio jako dugo. Ne očekuje se da će se William toliko dugo pripremati, a on već sada ima jako puno tih kraljevskih dužnosti. Skupa sa suprugom pojavljuje se na brojnim otvorenjima, otvorenim priredbama, istaknula je Mirković.

Ističe da je Charles je jako puno želio demokratizirati monarhiju, dodaje da je uvijek govorio koliko u stvari građane monarhija košta. 

- Naravno njemu je jako stalo da se monarhija održi. Sada je bilo nekih protesta. Zapravo otkad je on postao kralj, gotovo na svakom mjestu su se pojavili ljudi koji su demonstrirali protiv monarhije. Naročito s pokličem ''Not my King'', rekla je Mirković. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!