15:26 / 25.01.2020.

Autor: Gordan Žvanović/Agenda: Svijet/IMS/HRT

Mirni prosvjednici naoružani do zuba

-

-

Foto: - / -

Gotovo polovina oružja koje se nalazi u rukama civila u cijelom svijetu koncentrirana je u SAD-u. Vjerojatnost da netko bude ubijen iz vatrenog oružja čak je 25 puta veća u Americi nego u drugim razvijenim zemljama.
"Pravo na držanje i nošenje oružja" jedno je od osnovnih prava svakog punoljetnog državljanina SAD-a. Ono može biti oduzeto jedino ako je riječ o uhićenoj osobi protiv koje se vodi sudski postupak ili zbog medicinskih razloga. Američka savezna država Virginija odlučila je pooštriti pravo na oružje, što je bilo dovoljno da velik broj Amerikanaca izađe na ulice.

Više od 22.000 prosvjednika na ulicama Richmonda u američkoj saveznoj državi Virginiji, mnogi od njih naoružani do zuba, mirnim su prosvjedom dignuli glas za pravo na posjedovanje oružja.

Uoči skupa uhićena su trojica pripadnika krajnje desne ekstremističke skupine, pod optužbom da su tijekom prosvjeda planirali izazvati rasne nerede. Zbog brojnih prijetnji guverner Virginije, demokrat Ralph Northam, zabranio je tijekom prosvjeda unošenje oružja u zgradu regionalne vlade.

Povod za prosvjed je paket zakona o posjedovanju oružja koje guverner Northam pokušava progurati. Njima bi se postrožila provjera vlasnika, zabranilo nabavljanje automatskog oružja te kupnja ograničila na jednu pušku ili pištolj mjesečno.

Gotovo polovina oružja koje se nalazi u rukama civila u cijelom svijetu koncentrirana je u SAD-u. Vjerojatnost da netko bude ubijen iz vatrenog oružja čak je 25 puta veća u Americi nego u drugim razvijenim zemljama. Skupina studenata koji se bore za strože zakone o naoružanju noć uoči prosvjeda u Richmondu provela je u zgradi regionalne vlade. Poruka je to zakonodavcima da prihvate inicijativu guvernera Northama.

Stupce crne kronike, pak, nastavljaju puniti novi slučajevi obračuna vatrenim oružjem. Prošle je godine u SAD-u zabilježen rekordan broj masovnih ubojstava - više od 40 slučajeva. Svake godine od pucnjave iz vatrenog oružja u Sjedinjenim Državama smrtno strada više od 30.000 ljudi.

Pogledajte video:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!