"U Mariupolju bi moglo biti i gore, stigao je čečenski lider Ramzan Kadirov"

28.03.2022.

19:18

Autor: Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Miro Aščić iz Lavova

Miro Aščić iz Lavova

Foto: Dnevnik / HTV

HRT-ova ekipa i dalje prati stanje u Lavovu. Miro Aščić javio se u središnji Dnevnik s posljednjim informacijama iz Ukrajine. 

- Danas je u Lavovu mirno, oglasila se samo jedna sirena za uzbunu, nema nikakvih podataka da je izveden raketni napad na zapad Ukrajine. Međutim, sinoć su izvedeni raketni napadi diljem Ukrajine. Iz Bjelorusije je raketirano skladište nafte u gradu Lutsku koji se nalazi otprilike 150 kilometara sjeverno od Lavova, a isti takav cilj pogođen je u Žitomirskoj oblasti, izvijestio je u javljanju za središnji Dnevnik HTV-a naš reporter Miro Aščić.

- Posljednjih dana ruska vojska izvela je oko pet napada na skladišta nafte, cilj im je paralizirati ukrajinsku vojsku i državu. Međutim, ukrajinska država ne da nije paralizirana, već je mobilizirala sve svoje resurse za obranu, dodaje.

Ističe da je ukrajinska vojska izložena raketnim napadima, no da unatoč tomu ne posustaju.

- U Donbasu ukrajinska vojska pruža žilav otpor dok ruska vojska sa sjevera iz Harkivske oblasti dnevno napreduje svega nekoliko kilometara. Pobunjeničke snage s juga iz smjera Donecka ne uspijevaju ni toliko. Ukrajinska obrana kod Donecka pokazala se zapravo kao neprobojni bedem, dodaje Aščić.

Dodaje da će po svemu sudeći bitka za Donbas biti duga, teška i krvava.

- Posebice je brutalna bitka za Mariupolj. Najveća gradska bitka na europskom tlu poslije Drugog svjetskog rata. Ruske postrojbe, separatisti i čečenski borci i dalje ne uspijevaju potpuno skršiti obranu ukrajinskih vojnika i bataljun Azov koji oni smatraju neonacističkim te ga planiraju u potpunosti uništiti. Već sada Mariupolj izgleda poput sirijskih gradova Alepa i Homsa.

Situacija bi, zaključuje, mogla postati još gora jer je na to područje došao čečenski vođa Ramzan Kadirov, kojega je Vladimir Putin odlikovao činom general-pukovnika. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!