Misija UN-a za ljudska prava pronašla 'vjerojatne' masovne grobnice u Libiji

04.07.2022.

14:46

Autor: Hina/HRT

Libija, Ilustracija

Libija, Ilustracija

Foto: JoaoCachapa / Shutterstock

Misija UN-a u Libiji objavila je u ponedjeljak da postoje "vjerojatne masovne grobnice" koje tek treba istražiti, pretpostavlja se čak 100, u gradu u kojem su već pronađene stotine tijela, i pozvala je Tripoli da nastavi potragu za grobnicama.

U izvješću koje će ovog tjedna biti podneseno Vijeću za ljudska prava UN-a detaljno se opisuje kako je paravojna jedinica koju su vodila sedmorica braće pogubila i zatvorila stotine ljudi između 2016. i 2020., ponekad ih držeći u sićušnim strukturama nalik na pećnice zvanim "kutije" koje su zapaljene tijekom ispitivanja.

Dokazi o otmicama, ubojstvima i mučenjima u Tarhuni, koje je otkrila neovisna misija za utvrđivanje činjenica, jedan su od najeklatantnijih primjera kršenja prava u turbulentnom razdoblju od svrgavanja Moamera Gadafija 2011. godine.

Među žrtvama su bili invalidi te žene i djeca, stoji u izvješću na 51 stranici.

Na temelju svjedočenja stanovnika i dvaju posjeta lokaciji, misija je pronašla "razumne razloge" da je milicija Kanijat počinila zločine protiv čovječnosti.

Identificirala je četiri zapovjednika koji su u njima osobno sudjelovali.

Libijske vlasti već su pronašle 247 tijela u masovnim i pojedinačnim grobnicama u području Tarhune u zapadnoj Libiji. Mnogi su još bili s lisicama na rukama i povezima na očima.

Misija se koristila satelitskim snimkama koje pokazuju znakove raskopavanja tla među ostalim dokazima kako bi identificirala tri nova vjerojatna mjesta. No moglo bi ih biti mnogo više, navodi se, pozivajući se na sadašnju grobnicu poznatu kao 'odlagalište' gdje je istražen samo mali dio lokacije.

"Prema insajderskim saznanjima, još uvijek bi moglo biti do 100 još neotkrivenih masovnih grobnica", stoji u izvješću.

Nije jasno kako će otkrića utjecati na libijske vlasti. Libijska diplomatska misija u Ženevi nije odgovorila na zahtjev za komentar.

U jednoj fazi Kanijat je djelovao u suradnji s vladom nacionalnog sporazuma sa sjedištem u Tripoliju, a poslije s istočnom Libijskom nacionalnom vojskom koju je predvodio zapovjednik Kalifa Haftar koji je pokušao, neuspješno, svrgnuti vladu nacionalnog sporazuma. Ta milicija više nema vlast u Tarhuni.

Za preživjele vođe Kanijata uglavnom se vjeruje da su pobjegli u područja istočne Libije pod Haftarovom kontrolom.

U svojim zaključcima Misija za utvrđivanje činjenica (FFM) poziva libijske vlasti da nastave potragu za grobnicama. Također ih poziva na uspostavu posebnog suda za procesuiranje zločina.

Tracy Robinson
, jedna od tri voditeljice zadužene za tim od 18 ljudi, rekla je da nema resursa ni ovlasti sama istražiti grobnice u Tarhuni.

- Dužnost je države da djeluje, rekla je novinarima u Ženevi.

Izvješće opisuje i poteškoće u suradnji s libijskim vlastima u prošlosti.

Diplomati i izvori iz UN-a također su rekli Reutersu da je Libija već izrazila rezerviranost glede nastavka misije, koja završava ovog mjeseca.

Prema nacrtu rezolucije koja je trenutačno pred Vijećem sa sjedištem u Ženevi istrage bi se trebale nastaviti još devet mjeseci, što je manje nego što su se neki nadali.

Odluka se očekuje ovaj tjedan i, ako rezolucija bude prihvaćena, članovi FFM-a rekli su da sljedeće godine Vijeću namjeravaju podnijeti dodatne dokaze, konačno izvješće i povjerljivi popis osumnjičenika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!