Mitch McConnell ponovno izabran za vođu republikanaca u američkom Senatu

16.11.2022.

21:16

Autor: Hina/HRT/D.S.

SAD: Mitch McConnell izabran za vođu republikanaca u Senatu

SAD: Mitch McConnell izabran za vođu republikanaca u Senatu

Foto: Elizabeth Frantz / REUTERS

Vođa republikanske manjine u Senatu, Mitch McConnell, ponovno je potvrđen za tu dužnost za novi saziv koji će početi u siječnju jer njegov protukandidat s Floride Rick Scott nije dobio dovoljno glasova.

Politički iskusan Mitch McConnell (80) iz savezne države Kentucky ostaje na čelu republikanaca u gornjem domu, na dužnosti koju obnaša od 2014. 


Bivši američki predsjednik Donald Trump, koji je očuvao velik utjecaj na republikansku stranku i objavio je da će se natjecati ponovno za predsjedničke izbore 2024., okrivio je upravo McConnella za neuspjeh republikanaca na američkim međuizborima 8. studenoga na kojima je izostala njihova uvjerljiva pobjeda najavljivana kao "crveni val". 


Trump i McConnell bili su saveznici dok je milijarder bio u Bijeloj kući, no sve se promijenio kada se McConnell distancirao od invazije Trumpovih pristaša na Kapitol 6. siječnja koji kao ni Trump nisu htjeli priznati da je izgubio izbore.


- On je uništio izbore, ustvrdio je Trump o McConnellu svojoj društvenoj mreži Truth Social nakon međuizbora početkom studenog. 


Prije izbora McConnell je izrazio zabrinutost jer je smatrao "nekvalitetnima" kandidate za Senat i Zastupnički dom koje je predložio bivši predsjednik.


Mitch McConnell, izabran prvi put u Senat 1984. godine uspješno je prebrodio sve igre u Washingtonu i lako pobijedio Ricka Scotta.


Također zaslužan je što je uspješno održano glasanje unatoč pokušajima senatora "trumpista" da odgode glasanje za idući tjedan. 


Demokrati su na međuizborima uspjeli očuvati tanku većinu u Senatu jer su uspjeli ugrabiti republikancima mjesto države Pennsylvanije te sad imaju 50 mjesta, a republikanci 49.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!