22:22 / 06.10.2020.

Autor: Hina

Mitropolit SPC u Crnoj Gori Amfilohije u bolnici, testira se na koronu

Foto: leo2014 / Pixabay

Foto: leo2014 / Pixabay

Foto: - / -

Podgorički portal prenosi da 82-godišnji Amfilohije ima visoku temperaturu od subote, 38,5 stupnjeva, te da je navodno ranije odbio zahtjev liječnika da se testira na koronavirus.
Poglavar Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori mitropolit Amfilohije primljen je u utorak u bolnicu na Cetinju, zbog pogoršanog zdravstvenog stanja i testiranja na koronavirus, objavio je u podgorički portal CDM. 

Taj medij prenosi da 82-godišnji Amfilohije ima visoku temperaturu od subote, te da je i pored terapije koju mu je ranije tijekom kućnog posjeta prepisao liječnik, u bolnicu primljen s temperaturom od 38,5 stupnjeva. Navodno je i tijekom kućnog posjeta odbio zahtjev liječnika da se testira na koronavirus.

On se u subotu čak oglasio video porukom tvrdeći da je dobrog zdravstvenog stanja te kako je rekao obavlja redovne administrativne aktivnosti.

Mitropolit Amfilohije jedan je od najmoćnijih ljudi u Crnoj Gori, a vjeruje se da je upravo on okupio prosrpsku koalciju Za budućnost Crne Gore i na njeno čelo stavio Zdravka Krivokapića, koji će u četvrtak najvjerojatnije dobiti mandat za sastavljanje nove crnogorske vlade. On je također nedavno u manastiru Ostrog okupio čelnike nove vlasti, od kojih je tražio da podrže Krivokapića za premijera.

Srpska pravoslavna crkva tijekom većeg dijela 2020. godine, pod sloganom Ne damo svetinje- organizirala je masovne prosvjedne šetnje protiv zakona o slobodi vjeroispovjedi koji je na kraju prošle godine usvojila crnogorska skupština, tvrdeći da crnogorska vlast želi da otme njenu imovinu u toj zemlji.

Analitičari vjeruju da je upravo usvajanje toga zakona i sukob sa SPC stajao Demokratsku partiju socijalista Mila Đukanovića gubitka vlasti nakon 30 godina.

Ne zaboravlja se ni Amfilohijevo djelovanje tijekom 90-tih godina prošlog stoljeća kada je bio jedan od najvećih ratnih huškača u Crnoj Gori, a u cilju obrane srpstva. Tako je u svojoj rezidenciji u manastiru na Cetinju dočekivao i ratnog zločinca Željka Ražnatovića Arkana.

Mitropolit Amfilohije poznat je i po svojim kletvama, a u jednoj od najcitiranijih, uoči ulaska Crne Gore u NATO, rekao je: "Tko ne bio vjeran jednojezičnoj, jednokrvnoj Rusiji, dabogda živo meso od njega otpadalo, bio proklet tri puta i 3000 puta od mene.

Crnogorske zdravstvene vlasti, nakon predizbornih skupova održanih krajem kolovoza i početkom rujna, kada je na crnogorskim ulicama bilo više od 100 tisuća ljudi, bilježe veliki porast broja oboljelih od koronavirusa.

Samo danas je registrirano novih 225 slučajeva, a preminulo je šest osoba.

Trenutno je 3839 oboljelih, što je na 100 tisuća stanovnika 609, uvjerljivo najviše u regiji. Ukupan broj preminulih povezanih s covidom-19 od početka lipnja iznosi 179, a od početka godine 188.

Od početka godine ukupan broj slučajeva infekcije novim koronavirusom je 12.584, što je dva posto crnogorske populacije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!