14:00 / 08.08.2021.

Autor: Hina/HRT/D.D.

Mjanmarci izašli na ulice na godišnjicu velikih prosvjeda 1988.

Mjanmarci izašli na ulice na godišnjicu prosvjeda 1988.

Mjanmarci izašli na ulice na godišnjicu prosvjeda 1988.

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Prosvjedi protiv vojske koja vlada Mjanmarom izbili su diljem te države u nedjelju, na godišnjicu krvavog gušenja otpora 1988. protiv tadašnje vojne diktature.

Najmanje šest odvojenih prosvjeda dokumentirano je na Facebook stranicama protivnika vojske koja je prije šest mjeseci pučem preuzela vlast od demokratski izabrane čelnice Aung San Suu Kyi. Ta političarka, nagrađena Nobelovom nagradom za mir, trenutno je u pritvoru.


Pučem 1. veljače završilo je kratko, desetljeće dugo razdoblje demokracije u toj državi na jugoistoku Azije koja broji 53 milijuna stanovnika, čime su pokopane nade o kraju pola stoljeća vojne diktature u zemlji.


Novu vladu predvodi Min Aung Hlaing, general koji je prije tjedan dana preuzeo dužnost privremenog premijera. On tvrdi da je djelovao po ustavu kad je zbacio vladu Suu Kyi, ne priznajući rezultate izbora na kojima je njezina stranka premoćno pobijedila.


Velik broj prosvjednika u nedjelju referirao se na demokratski ustanak 8-8-88 koji se održao 8. kolovoza 1988. godine, a koji je tadašnji vojni režim krvavo ugušio poginulo je oko 3 tisuće ljudi.


Stari dug iz 88', moramo ga riješiti u ovoj 21', uzvikivali su prosvjednici u regiji Mandalay, pokazuju snimke na Facebooku.


Prosvjedi iz 1988. u to su vrijeme bili najveći izazov vojnoj vlasti koja je vladala od 1962. godine.


Min Aung Hlaing u nedjelju je objavio priopćenje kojim slavi drugu obljetnicu osnivanja Saveza država jugoistočne Azije (ASEAN) prije 54 godina.


U priopćenju se ne spominje da je ASEAN nedavno imenovao posebnog izaslanika za Mjanmar čiji je zadatak pronaći rješenje za kraj nasilja nakon puča i posredovati u pregovorima između vojske i oporbe.


Novi izaslanik je brunejski diplomat Erivan Jusof koji je u subotu rekao da će dobiti puni pristup svim stranama kad stigne u Mjanmar, no još se ne zna kad će se to putovanje i dogoditi. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!