Mjanmarska hunta amnestira i pušta više od 7000 zatvorenika

04.01.2023.

11:41

Autor: Hina/HRT/R.S.

Puštanje zatvorenika

Puštanje zatvorenika

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Mjanmarske vojne vlasti amnestirat će i osloboditi 7012 zatvorenika kako bi obilježile dan neovisnosti, objavila je državna televizija MRTV, a vođa hunte pohvalio je neke države koje pomažu njegovoj zemlji.

Jugoistočna azijska zemlja suočila se s međunarodnom izolacijom i zapadnim sankcijama jer je vojska preotela vlast od demokratski izabrane vlade pod vodstvom nobelovke Aung Sang Suu Kyi prije gotovo dvije godine.


- Želim zahvaliti nekim državama u svijetu i regiji, kao i organizacijama i pojedincima, koji pozitivno surađuju s nama usred sveg pritiska, kritika i napada, rekao je general Min Aung Hlaing u govoru povodom 75 godina mjanmarske neovisnosti.


- Blisko surađujemo sa susjednim zemljama poput Kine, Indije, Tajlanda, Laosa. Zajedno ćemo raditi na stabilnosti granica i razvoju, rekao je Min Aung Hlaing u govoru na paradi u glavnome gradu Naypyitawu.


Državni službenici mahali su zastavicama prateći paradu vojnika i tenkova koju su nadlijetali borbeni zrakoplovi.


Mjanmar je u kaosu otkad je vojska preotela vlast od vlade Suu Kyi 1. veljače 2021. Vlasti su pritvorile Suu Kyi i druge dužnosnike, a na prodemokratske prosvjede i neslaganje odgovorile su brutalnom silom, protjeravši stotine tisuća ljudi.


Nakon krvavog gušenja ulični prosvjedi sada su rijetki, a vojska je uključena u gotovo svakodnevne sukobe s manjinskim etničkim snagama. Nesigurnost se proširila na više dijelova zemlje jer su pripadnici takozvanih Snaga narodne obrane uzeli oružje u ruke u borbi za povratak na demokraciju.


U međuvremenu, Suu Kyi je nedavno osuđena po pet točaka optužnice za korupciju na još sedam godina zatvora. Time je okončano maratonsko suđenje koje je međunarodna zajednica osudila kao prijevaru s ciljem da se suzbije najveća prijetnja hunti usred širokog domaćeg otpora njezinoj vladavini.


Suu Kyi se nalazi u zatvoru u Naypyitawu u samici, a vojska inzistira na tome da je imala odgovarajući postupak pred neovisnim sudom.


Vlasti obično puštaju dio zatvorenika kako bi obilježili dan kada je Mjanmar proglasio neovisnost od britanske vlasti.


MRTV je objavio da najnovija amnestija neće uključivati one koji su osuđeni za ubojstvo i silovanje ili su zatvoreni zbog optužbi povezanih s eksplozivima, nezakonitim udruživanjem, oružjem, drogama, upravljanjem prirodnim katastrofama i korupcijom.


Iz toga nije jasno hoće li među oslobođenima biti i političkih zatvorenika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!