Mjanmarska hunta oslobodila 3113 zatvorenika

17.04.2023.

09:14

Autor: Hina/HRT/D.S.

Mjanmarska hunta nasilno gasi prosvjede, arhivska fotografija

Mjanmarska hunta nasilno gasi prosvjede, arhivska fotografija

Foto: - / REUTERS

Mjanmarska hunta, povodom tradicionalne proslave nove godine te zemlje, oslobodila je 3113 zatvorenika, uključujući 98 stranaca.

Vojna vlast je od puča 2021. brutalno gušila prosvjede i pritvorila tisuće protivnika i aktivista za demokraciju.


Državni tajnik hunte, general pukovnik Aung Lin Dwe, u priopćenju objavljenom na vojnim kanalima aplikacije Telegram rekao je da je amnestija proslava mjanmarske Nove godine kako bi se ljudima donijela radost te se odgovorilo na humanitarne zabrinutosti.  


Glasnogovornik hunte nije bio dostupan za komentar pa je nejasno na koga se pomilovanje odnosi. 


Svrgnuta čelnica Aung San Suu Kyi, nobelovka koja je predstavljala opoziciju vojnoj vlasti, u zatvoru služi 33 godina kazne nakon maratonskog suđenja koje je međunarodna zajednica prozvala lažnim. 


Hunta je pritvorila i druge članove njezine građanske vlade nakon što je 2021. vojnim pučem preuzela vlast. 


U zavoru je još najmanje 17 tisuća ljudi, a hunta je ubila njih 3,2 tisuće, tvrdi aktivistička skupina Savez za pomoć političkim zatvorenicima (Assistance Association for Political Prisoners). 

Hunta povremeno oslobađa zatvorenike, no ovogodišnji i prošlogodišnji broj znatno su manji od 2021. kad je povodom tog budističkog blagdana pušteno 23 tisuće ljudi. Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!