00:21 / 05.10.2020.

Autor: Marko Stričević/Dnevnik/IMS/HRT

Mjerama protiv epidemije

Foto: Antonio Parrinello/REUTERS

Foto: Antonio Parrinello/REUTERS

Foto: - / REUTERS

Diljem Europe raste broj novozaraženih pa mnoge države uvode ili razmatraju stroge mjere u borbi protiv koronavirusa.
U svijetu raste broj novozaraženih pa mnoge države uvode ili razmatraju stroge mjere u borbi protiv koronavirusa.

➡️ New York vraća stroge mjere u devet četvrti
➡️ U BiH 68 novozaraženih, dvoje umrlih 
➡️ Rusija potvrdila više od 10.000 novozaraženih 
➡️ Ukupno više od 100 tisuća zaraženih u Poljskoj 
➡️ Slovenija: 168 novozaraženih 
➡️ Britanija: Rekordan broj dnevnih zaraza pripisan tehničkim problemima 

Maske na otvorenom od sutra će biti obavezne u Rimu i cijeloj regiji Lazio. Policija je već danas upozoravala građane da će, ako sutra izađu na ulicu bez maske, riskirati kaznu od 400 eura.

Nicola Zingaretti, predsjednik regije Lazio, kazao je da je maska "moćan alat prevencije kako bi se krivulja zaraze spustila i svima poslala poruka da moramo poštovati određena pravila".

- Nije da moramo prestati živjeti, nego postići takvo stanje da se svi možemo vratiti mirnom i sigurnom životu, dodaje.

U tri dana broj novozaraženih povećao se za tisuću. Vlasti razmatraju uvođenje gradskih ili kvartovskih karantena za žarišta kako bi reagirali brže nego zimus, kada je Italija postala prvo žarište pandemije u Europi. Potkraj ožujka bilježila je i oko 900 umrlih s koronavirusom dnevno. Jučer ih je preminulo 27.

U sedam najvećih gradova Njemačke vlasti su naplatile tri milijuna eura kazni za kršenje mjera, poput nenošenja maski na javnim mjestima u zatvorenom. Najviše kazni podijeljeno je u Hamburgu i Münchenu.

- Možda je upravo vrijeme pandemije pogodno da ponovno učimo demokraciju. Nije riječ samo o našoj osobnoj slobodi, već i o slobodi drugih.  I ne samo o našem osobnom zdravlju, već i o zdravlju drugih, rekao je Heiner Koch, berlinski nadbiskup.

Najvećim žarištem u Europi smatra se glavni grad Španjolske. Bilježi se više od 850 zaraženih na sto tisuća Madriđana. Grad je u poluizolaciji, no lokalne vlasti uložile su žalbu na tu vladinu odluku. Dijelu građana nije jasno hoće li se mjere provoditi i  s kolikom dosljednošću.

U više zemalja organizirani su prosvjedi protiv mjera obustave ekonomije i obveznih maski. Posjećenost varira. Na Bodenskom jezeru, na koje izlaz imaju Austrija, Švicarska i Njemačka, prosvjednici su formirali ljudski lanac za koji su se navodno nadali da će biti dug 100 tisuća kilometara i simbolički se protegnuti kroz sve tri zemlje. No ispao je mnogo kraći okupivši samo oko 2000 ljudi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!