11:35 / 10.12.2020.

Autor: Sanja Gvozdanović/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Mjere u Europi sve restriktivnije

Ilustracija: Lim Huey Teng/REUTERS

Ilustracija: Lim Huey Teng/REUTERS

Foto: - / REUTERS

Francuska je vlada 15. prosinca planirala početi drugu fazu ukidanja ograničenja. Niz novih mjera uvodi Slovačka. U Češkoj je izvanredno stanje produljeno do 23. prosinca.
Nove, strože mjere uvode se i u Europi. Planirano ukidanje ograničenja još se ne događa jer broj novozaraženih i dalje nezaustavljivo raste. ➡️ Sve o koronavirusu

Broj novozaraženih u Francuskoj ne prestaje rasti. Zbog toga je u Parizu sve manje nade da će neke restriktivne mjere biti ublažene.

- Pomalo sam razočaran, ali brojevi zaraženih upućuju na to da se ciljevi ne postižu, rekao je Frank, stanovnik Pariza.

- Potrebno je da sami sebi kažemo da moramo ostati kod kuće za Božić i Novu godinu. Moramo biti oprezni i zaštititi svoje obitelji, posebice starije. Mladi se trebaju odreći novogodišnjih proslava. To je jedini način da se situacija poboljša, naglasila je  stanovnica Pariza Fernande.

Francuska je vlada 15. prosinca planirala početi drugu fazu ukidanja ograničenja. Trebala su se ponovno otvoriti kina, kazališta i muzeji, a građanima bi trebalo biti omogućeno kretanje između regija. No, s obzirom na stalni dnevni porast novozaraženih, vlada smatra da uvjeti za popuštanje mjera još nisu stečeni. Niz novih mjera uvodi Slovačka. I ondje je broj novozaraženih u porastu.

- U cijeloj zemlji mjere će biti na snazi najmanje tri tjedna, rekao je slovački premijer Igor Matovič.

Zatvorene su škole i većina trgovina. Nove mjere i za ugostitelje.

- Prostori za sjedenje na otvorenom u restoranima bit će zatvoreni od petka, 11. prosinca. Restoranima će biti dopuštena samo dostava hrane. Restorani su golem epidemiološki rizik. Dosadašnje mjere nisu bile poštovane, dodao je glavni slovački epidemiolog Jan Mikas.

Od 14. prosinca restrikcije i za hotelske goste i slovačka skijališta.

- U žičarama može biti samo jedna osoba ili jedna obitelj. Svaki posjetitelj stariji od 10 godina trebat će negativni test na COVID-19 ne stariji od 72 sata. Svi zaposlenici moraju nositi masku za lice, istaknuo je Mikas.

U Češkoj je izvanredno stanje produljeno do 23. prosinca. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!