07:45 / 22.01.2022.

Autor: Hina/J.L.

Mjesec dana nakon poraza Trumpov tabor je htio zaplijeniti glasačke strojeve

Donald Trump, bivši predsjednik SAD-a

Donald Trump, bivši predsjednik SAD-a

Foto: Jim Bourg / REUTERS

Mjesec dana nakon poraza Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima 2020., u prijedlogu izvršne uredbe Bijele kuće bilo je naređeno najvišim vojnim dužnosnicima u zemlji da zaplijene glasačke strojeve diljem Sjedinjenih Država, vidi se iz dokumenata koje je u petak otkrio medij Politico.

Eksplozivni dokument koji je objavio Nacionalni arhiv, otkriva krajnje mjere koje je bivši republikanski predsjednik Donald Trump bio spreman poduzeti kako bi ostao na vlasti.

"Od danas, ministar obrane treba zaplijeniti, skupiti, sačuvati i istražiti sve strojeve, svu opremu, sve informacije pohranjene u elektroničkom obliku" u vezi s izborima, ističe se u tom prijedlogu na tri stranice koji nikad nije potpisan.

Izvršna uredba s nadnevkom 16. prosinca 2020. predviđala je i imenovanje posebnog odvjetnika koji bi podizao tužbe za sve navodne prijevare koje bi se utvrdile tijekom zapljene.

Kako bi se opravdao prijedlog izvršne uredbe, u dokumentu se nabraja niz teorija urote - više puta opovrgnutih - o tome da su glasački strojevi hakirani. Ne zna se tko je autor tog prijedloga.

On je dio više od 750 dokumenata predanih povjerenstvu Zastupničkog doma zaduženom za istragu o napadu na Capitol, pošto je Vrhovni sud odbio Trumpov zahtjev da se zabrani njihovo objavljivanje.

Povjerenstvo, sastavljeno većinom od demokratskih zastupnika, želi utvrditi odgovornost Donalda Trumpa i njegova okružja u napadu na zgradu Kongresa 6. siječnja 2021.

Godinu dana nakon službenog odlaska s dužnosti Donald Trump i dalje tvrdi da su mu izbori 2020. "ukradeni". Ankete pokazuju da ga podupire više od polovine republikanskih birača.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!