21:44 / 05.08.2020.

Autor: Danko Družijanić/Dnevnik 3/B.A./HRT

Mladenka iz Bejruta dan poslije: "Pomislila sam: hoću li umrijeti?"

Foto: REUTERS/Yara Abi Nader

Foto: REUTERS/Yara Abi Nader

Foto: - / REUTERS

Grad koji je često stradao, u građanskom ratu, teorističkim napadima i sada u teškoj ekonomskoj krizi, od jučer je velikim dijelom u ruševinama.
U katastrofalnoj eksploziji u Bejrutu poginulo je najmanje 135 osoba, a ozlijeđenih je više od 5000. Šteta se procjenjuje na milijarde dolara, a zemlji prijeti humanitarna katastrofa jer je više od 300 tisuća ljudi ostalo bez krova nad glavom.

U Bejrutu 135 poginulih, ozlijeđen jedan hrvatski državljanin
I Petrokemija skladišti amonijev nitrat: "Skladište je pod nadzorom"

Ondje gdje je do jučer popodne bila bejrutska luka, više ničega nema. Stotinama metara uokolo ništa nije ostalo cijelo nakon što je eksplozija u skladištu raznijela sve, rušila zidove, bacala automobile... Razneseni su i prozori udaljeni 20-ak kilometara.

Grad koji je često stradao, u građanskom ratu, teorističkim napadima i sada u teškoj ekonomskoj krizi, od jučer je velikim dijelom u ruševinama.

- Mnogo je žrtava, nama je poginulo četvero ljudi; sestre, pacijenti i posjetitelji. Mnogo je mrtvih i ozlijeđenih, primili smo oko 200 stradalih, rekao je George Saad, ravnatelj bolnice Saint-George u Bejrutu.

U današnje vrijeme snima se stalno i svuda pa tako svjedočimo kako su građani proživjeli trenutak užasa. Mladenka Israa Seblani upravo je pozirala u svojoj raskošnoj bijeloj vjenčanici, snimatelj se trudio što bolje ovjekovječiti trenutak, a onda se čula tutnjava u daljini.

Tresli su se prozori i zgrade, predmeti letjeli ulicama povijesne jezgre Bejruta. Dan poslije, mladenci su opet tu, vjenčanje će se pamtiti i zbog potpuno neočekivanog razloga.

- Nema riječi kojima bih opisala ono što se jučer dogodilo. Tako sam tužna. To što vidite moj osmijeh, nije to tako bilo jučer. Šokiralo me, pomislila sam: što se to događa, hoću li umrijeti? Kako će završiti moj život?, ispričala je mladenka Israa Seblani.

U crkvi maronitskih kršćana svećenik je obavljao službu i prvi, slabiji udarni val uopće ga nije omeo, vjerojatno je mislio da je riječ o manjem potresu, ali onda...

Udar se osjetio i na dvjestotinjak kilometara udaljenom Cipru.

Danas je uglavnom raspetljan lanac uzorčnika nezapamćene eksplozije, za koju su u prvim trenucima neki sumnjali i da je mala nuklearna bomba. Već 6 godina u skladištu bejrutske luke stoji 2750 tona amonijeva nitrata, supstancije koja se upotrebljava za umjetno gnojivo, a služi i kao industrijski eksploziv, no mnoge ga zemlje izbacuju iz uporabe.

Dvije najveće nesreće s tim opasnim proizvodom dogodile su se 1921. u Njemačkoj i 1947. u Teksasu u SAD-u. U objema eksplozijama poginulo je gotovo 600 ljudi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!