Uhićen mladić koji je u Bihaću prijetio masakrom s beogradskim scenarijem

04.05.2023.

Zadnja izmjena 17:40

Autor: HRT/V.G./P.F./Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dejan Rakita / PIXSELL

Pripadnici policije uhitili su mladića koji je u Srednjoj školi u Bihaću prijetio ponavljanjem krvavog scenarija iz Beograda, a u ovome slučaju radi se o starijem tinejdžeru koji je prošle godine lažno tvrdio kako je silovao jednu djevojčicu nakon čega je bio pušten.

Nakon objave šokantnog statusa na Instagramu i najave osamnaestogodišnjaka A.Z. da će počiniti masakr u Srednjoj školi u Bihaću, po uzoru na onaj koji je poduzeo 13-godišnjak iz Beograda, reagiralo je Tužiteljstvo Unsko-sanske županije koje je naložilo njegovo uhićenje.

Priveli su ga pripadnici Federalne uprave policije (FUP). To nisu učinili iz MUP-a Unsko-sanske županije, koji je nadležan za takva djela, budući je njegova majka zaposlenica te policijske institucije.

Osamnaestogodišnjeg mladića se tereti za ugrožavanje sigurnosti i terorizam. Nakon saslušanja u policiji, on će biti predan u nadležnost Županijskog tužiteljstva Unsko-sanske županije, priopćili su iz FUP-a.

Mladić je prošle godine također javno objavio da je silovao jednu djevojčicu te je prijetio kako će ponoviti djelo. Županijsko tužiteljstvo je obustavilo istragu nakon što je utvrdilo da se radilo o lažnoj objavi.

Škole pod prismotrom


Bivši učenik Ekonomske škole u Bihaću najavio je da će ponoviti masakr sličan onome u Beogradu, što je podiglo na noge upravu škole i policiju, koji su objavili da su poduzeli potrebne mjere kako se to ne bi dogodilo. 

Mladić A. Z. je na svom Instagram profilu napisao objavu u kojoj je višestrukog ubojicu iz Beograda, trinaestogodišnjeg K.K., nazvao "kraljinom", te je najavio "krvavi pir" u Ekonomskoj školi u tome gradu.

- Bit će nezapamćen masakr u Bihaću, to vam se kunem životom! Kad ste me znali svi osuđivati i izbjegavati, zbog toga će biti teror, napisao je u objavi koja se proširila na svim društvenim mrežama.

Iz uprave Ekonomske škole su pozvali građane i učenike škole da ne šire paniku te su objavili da su poduzeli "sve potrebne mjere". Nadležna tijela su uredno i na vrijeme obaviještena i reagirali su u skladu sa svojim ovlaštenjima, navodi se u priopćenju škole.

U BiH su od jučer, nakon što se dogodio masakr u Beogradu u kojem je učenik osnovne škole ubio osam učenika i zaštitara, a još sedmero ranio, lokalne policijske agencije povećale prismotru oko osnovnih i srednjih škola. 

Zbog masakra u Beogradu vlasti Republike Srpske sutra su proglasile dan žalosti, a predsjednik toga entiteta Milorad Dodik najavio je poduzimanje dodatnih mjera u školama. Najavio je kako djeca neće moći unositi mobitele u škole, a uvest će se i testiranje na korištenje droga. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!